MRKŠIĆEVO SVJEDOČENJE U HAAGU

Cilj napada na Knin bio je progon stanovnika

23.06.2009 u 09:21

Bionic
Reading

U nastavku svjedočenja na Haškom sudu, Mile Mrkšić, svjedok obrane generala Ante Gotovine, zaključio je da je cilj hrvatskih napada na Knin bio progon stanovnika

Tijekom unakrsnog ispitivanja tužitelja Edwarda Russoa, zapovjednik tzv. vojske RSK svoju je teoriju pojasnio rekavši da HV, nakon prvih preciznih udara na vojne lokacije, nije odmah ušao u grad, nego je dalje gađao civilne zgrade nepreciznim oružjem, piše HRT.

Smatra da je sve to učinjeno kako bi stanovništvo pobjeglo, što mu je i omogućeno. Vjeruje da vojska nije htjela osvojiti Knin. 'To su mogli postići s trećinom streljiva koje su potrošili i mogli su sve zarobiti, zajedno s glavnim štabom', rekao je.

Gotovinin branitelj Luka Mišetić usprotivio se takvom svjedočenju jer drži da tužiteljstvo u ispitivanju Mrkšića o selektivnosti napada na Knin mijenja teoriju, što ne smije činiti. U optužnici stoji da su upotrijebljeni sustavi oružja bili sami po sebi neselektivni.

Mišetić je Mrkšića pitao zašto je, ako je HV mogao ušetati u Knin, upravo on naredio odlučnu obranu grada Knina te zašto se nije predao. 'Tko se predaje bez gubitaka, trebali ste mi nanijeti gubitke na fronti i dovesti me u poziciju da se predam. Ja nisam došao da vodim borbu, nego da pravim mir', rekao je. Na upit tužiteljstva pojasnio je da u tzv. Krajini nije postojala vojska odvojena od civila, već 'naoružani narod'.

Mile Mrkšić, koji je u svibnju osuđen na 20 godina zatvora za ratni zločin u Vukovaru, svjedoči u utorak, kada ga nastavlja ispitivati odvjetnik generala Gotovine Luka Mišetić.