HITNA SJEDNICA NO-A HRT-A

Imaju li Rogošić i Sruk potrebne uvjete i je li Zimonja u sukobu interesa?

16.05.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Je li Duško Zimonja, ravnatelj Tehnologije HRT-a, u sukobu interesa, ispunjavaju li Boris Sruk, ravnatelj Financija, i Željko Rogošić, glavni urednik HTV1, uvjete za obnašanje dužnosti te je li Goran Radman, glavni ravnatelj Prisavlja, njihovim imenovanjem prekršio Zakon o HRT-u teme su kojima će se na izvanrednoj sjednici, sa samo jednom točkom dnevnog reda, baviti, neslužbeno doznajemo, Nadzorni odbor (NO) kuće

Nije ni dan prošao otkako je Povjerenstvo za sukob interesa utvrdilo da se Radman nalazi u sukobu interesa, te ga sankcioniralo kaznom obustave plaće u iznosu od 15 tisuća kuna, a čini se da je pred HRT-om novi skandal.

Uz Rogošića, za kojeg je i Hrvatsko novinarsko društvo utvrdilo da je lažirao biografiju i zbog toga zatražilo poništavanje natječaja, sporni su Zimonja i Sruk.

Zimonja je, što se može provjeriti uvidom u registar Trgovačkog suda, vlasnik i osnivač tvrtke Connecto Artis koja je, između ostalog, registrirana za djelatnost pružanja audiovizualnih medijskih usluga putem elektroničkih komunikacijskih mreža, što je u suprotnosti sa Statutom HRT-a, članak 24, koji izričito brani da ravnatelj poslovne jedinice obavlja bilo koje poslove u konkurentskoj pravnoj osobi, odnosno pravnim osobama koje obavljaju djelatnost proizvodnje, pružanja i/ili prijenosa audio i audiovizualnih medijskih usluga, multimedijskih sadržaja i usluga elektroničkih publikacija.

O Zimonji se pisalo i kada ga je Radman izabrao za šefa Tehnologije iako je u to vrijeme još uvijek bio član Agencije za elektroničke medije, a njegovo se ime nalazi još uvijek na listi zaposlenika tvrtke Mediahub koja je nedavno dobila posao na Prisavlju težak 300 tisuća kuna za konzultantske usluge. Zimonja je tada tvrdio da su mu očito zaboravili izbrisati ime jer zaposlenik te tvrtke nije od ljeta 2012. Zanimljivo u toj priči bilo je da je vlasnik Mediahuba Robert Šveb bivši ravnatelj HTV-a koji je s Prisavlja otišao kada je HRT od RTL-a izgubio pravo prijenosa SP-a u rukometu.

Sam Zimonja u svemu ne vidi problem jer mu je, kako nam je rekao, 'tvrtka u mirovanju'.

'Tvrtka je prvenstveno registrirana za poslovni konzalting i već godinu dana je u mirovanju, što se može vidjeti na stranicama Fine. Uostalom, može je se staviti na popis onih koje ne mogu poslovati s kućom i tu ne bi trebalo biti problema', kazao je Zimonja.

Dok će NO pokušati utvrditi je li Zimonja u sukobu interesa, za Sruka je navodno upitno ima li potreban broj godina radnog staža na rukovodećim funkcijama kako je to tražio natječaj. Za to bi kao dokaz trebala poslužiti preslika radne knjižice. Sruk je, podsjetimo, na HRT došao iz tvrtke Korlea, a prije toga bio član uprave Medikola. S Radmanom je radio na veleučilištu VERN, na kojem je šef HRT-a bio dekan, a Sruk vanjski predavač.

U želji da saznamo hoće li se na sjednici NO-a potegnuti Radmanova, ali i odgovornost komisija koje su selektirale kandidate u uži izbor, ukoliko se utvrdi da postoje osnove za to, pokušali smo doznati od Viktora Gotovca, predsjednika NO-a. No on je odlučio ostati zakopčan i tek je potvrdio da će se izvanredna sjednica NO-a održati danas ili sutra, i to samo s jednom točkom dnevnog reda.