TKO MU JE POMOGAO ?

Glavaševo BiH državljanstvo i dalje pod istragom

23.06.2009 u 08:39

Bionic
Reading

Vlasti Bosne i Hercegovine nastavljaju ekstradicijski postupak u slučaju Branimira Glavaša po zahtjevu Hrvatske a uz to se obavljaju i sve potrebne provjere o okolnostima pod kojima je taj bjegunac od pravde dobio bosanskohercegovačko državljanstvo, rekao je u ponedjeljak glavni tužitelj tužiteljstva BiH Milorad Barašin

Gostujući u političkom magazinu '60 minuta' TV-a Federacije BiH (FTV) Barašin je kazao kako je osobno od ministarstva civilnih poslova BiH preuzeo Glavašev predmet te kako ministarstvo unutarnjih poslova FBiH u suradnji s agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA) nastavlja s provjerama svih okolnosti i dokumenata koji su poslužili Glavašu za stjecanje bosanskohercegovačkog državljanstva.

'Ono što sam ja potencirao je pitanje kako je moguće da neka osoba po tako kratkom postupku stekne državljanstvo BiH i kako je moguće da ga po ekspresnom postupku dobije osoba nepravomoćno osuđena za ratni zločin', izjavio je glavni bosanskohercegovački tužitelj podsjećajući kako je to u redovitim okolnostima postupak koji traje dugo jer zahtjeva brojne provjere, uključujući i one obavještajne.

Barašin nije želio nagađati tko bi mogao biti odgovoran za dodjelu državljanstva Glavašu po ubrzanom postupku i bez potrebnih provjera no potvrdio je kako će svaka takva osoba biti suočena sa zakonskim posljedicama. Barašin je kazao kako mu je Glavašev slučaj ukazao da postoje brojne nelogičnosti u zakonodavnoj proceduri dodjele državljanstva BiH.

Glavni tužitelj tužiteljstva BiH ponovo se založio za potpisivanje bilateralnih ili multilateralnih sporazuma kojima bi se uredio odnos prema osumnjičenima određenih kaznenih djela a sprije svega osiguralo da pravomoćno osuđeni izdržavaju kaznu i ako su na teritoriju druge države. Podsjetio je kako je to i preporuka Europske komisije.