SJEČA GLAVA

Masovni otkazi menadžerima u Ini

22.06.2009 u 20:13

Bionic
Reading

Ininih 650 milijuna gubitka nije jedini problem koji trenutno muči menadžere te kompanije; prema informacijama koje je objavila Hrvatska televizija i Večernji list, u Ini je velik broj direktora i menadžera dobilo otkaz

Prema informacijama iznutra, nova, dominantno 'mađarska' uprava iz prvog ešalona ispod sebe počistila je 80 menadžera i direktora sektora. Iako MOL nije većinski vlasnik (47,16 posto vlasništva), već se tako ponaša. Iz Ine daju znatno manje brojke o smjenama.

'Ukupna je reorganizacija Ine u tijeku i nova će organizacija u svojoj konačnoj verziji biti u skladu s ugovorom potpisanim između Vlade i MOL-a. Dogodile su se određene promjene na pozicijama unutar menadžmenta kompanije. Riječ je o puno manjem broju od onog koji navodite' rekli su u Ini. Neslužbeno se pak saznaje da je otkaz dobilo tridesetak direktora, a prema nekim izvorima taj je broj još i veći.

Večernjem listu jedna je osoba smijenjena s mjesta direktora sektora ispričala da je broj znatno veći. Navodi kako je posve legitimno pravo vlasnika da mijenja tim, a očito je i da loši rezultati u posljednje vrijeme traže promjene.

'Slažem se da nas je u Ini ukupno previše. No, moji su rezultati dobri i ne vidim zašto ostajem bez posla. Posebice mi smeta način smjene. Samo su mi rekli da odsada moj posao obavlja novi mađarski kolega, njega useljavaju u moj ured, a meni nisu dali ni pismeno objašnjenje. To je kršenje zakona, no s Inom se neću tužiti. Unatoč svemu, svoju firmu volim i ne mogu se tužiti s njom' opisuje smijenjena osoba.

Smatra da nema ni financijske snage ni realne moći da se suprotstavi takvoj kompaniji. 'Znate li kakve odvjetnike Ina može dobiti? Usto, pokretanje tužbe protiv Ine zatvorilo bi mi sva poslovna vrata, a što raditi nakon toga? rezignirano zaključuje osoba do jučer na visokoj poziciji. Zasad će prihvatiti ono što se ponudi, a u međuvremenu će vrijeme u poznatoj 'Karingtonici' iskoristiti za traženje novog posla.

Nova, dominantno mađarska uprava koju je imenovao MOL (u kojoj su od hrvatskih članova preživjeli donedavni glavni šef Tomislav Dragičević, Josip Petrović i Dubravko Tkalčić) odlučila se za zanimljiv potez: započela je rezove među direktorima za kojima nitko neće plakati. Bit će zanimljivo vidjeti kad će objaviti i koliko će viška imati među preostalim tisućama zaposlenika. Damir Polančec, predsjednik Nadzornog odbora Ine koji predstavlja i državu kao suvlasnika (44,84 posto udjela), nije želio komentirati sječu u kompaniji.