OTKRIO SPOMENIK U TRGOVIŠĆU

Karamarko umjesto broša okačio Tuđmanovu sliku

14.05.2013 u 15:34

  • +14

Karamarko s obitelji Tuđman u Velikom Trgovišću

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas da Franjo Tuđman nije samo stvorio hrvatsku državu i jednu političku doktrinu, već je srušio hrvatski berlinski zid i donio pravu autentičnu slobodu hrvatskom narodu te je stoga baština cijele države i naroda, a ne samo HDZ-a

'Dr. Tuđman donio je pravu autentičnu slobodu hrvatskom narodu koji je do tada živio u tamnici naroda u jednoumnoj državi, kulta ličnosti i progona svega što je bilo hrvatsko', poručio je Karamarko u Velikom Trgovišću na svečanosti otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu.

Naglasio je kako su Tuđman i branitelji obranili Hrvatsku od velikosrpske i četničke agresije. 'Neki to nazivaju građanskim ratom. Ne, mi ćemo reći kako je bilo, upravo zbog dr. Tuđmana', rekao je predsjednik HDZ-a te podsjetio da je i ideja Europske unije, u koju Hrvatska uskoro ulazi, bila 'sastavni dio prvog programa HDZ-a te ideja i san dr. Tuđmana'.

'Dok je Tuđman sanjao o Europi mnogi su sa svojim glavama bili još uvijek u Beogradu', kazao je Karamarko.

Naglasio je da se HDZ vraća Tuđmanu i time 'vraća istini' jer hrvatsku državu 'nisu stvorili Ustav iz '74, Josip Broz i Ivica Račan'.

'Svaka im čast svima, ali zna se tko je stvorio hrvatsku državu. I danas kad ulazimo u Europsku uniju, ulazimo i moramo ući s potpisom dr. Tuđmana i hrvatskih branitelja', naglasio je.

Rekao je da je proces detuđmanizacije, što je apsurdno, u jednom trenutku zahvatio i HDZ. 'Detuđmanizirati HDZ znači dekroatizirati HDZ, to znači dekroatizirati hrvatsko društvo', poručio je.

To znači, nastavio je, dopustiti da se ideološka supstanca prošlog sustava danas 'kao nekakva magla prodaje, kao nešto što bismo trebali cijeniti i vrednovati pozitivnim ocjenama'.

Politička doktrina i učenje dr. Tuđmana je čvrsta stijena na kojoj se gradi hrvatska neovisnost i počiva HDZ koji je branitelj Hrvatske kakva je zamišljena 90-ih, rekao je.

Otklonio je i prozivke da je stranka kojoj je na čelu desničarska stranka, kazavši kako je HDZ narodnjačka stranka koja mora osjetiti 'puls našeg naroda i disati plućima našeg naroda'.

Poručio je i da otkrivanje spomenika Tuđmanu nije nikakav politički kič i idolopoklonstvo, već priča o jednoj zemlji, patnji naroda za slobodom i priča o čovjeku koji je tu slobodu donio. 'Zato ga ne damo', poručio je.

Spomenik Tuđmanu, ispred osnovne škole, rad je akademskog kipara Kuzme Kovačića, a današnjem svečanom otkrivanja, na dan rođenja prvog hrvatskog predsjednika, nazočila je obitelj Tuđman, saborski zastupnici HDZ-a te brojni članovi stranke.