PRVI SAT VOŽNJE BESPLATAN

U Zagrebu se od danas možete voziti javnim biciklima

14.05.2013 u 15:24

  • +9

Bandić na svečanom puštanju u rad sustava javnih bicikala NextBike

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Bionic
Reading

'Sjedni i vozi!' - slogan je pod kojim Zagrepčani i njihovi gosti od danas mogu koristiti sustav javnih bicikala na šest gradskih punktova i zasad im je na raspolaganju 50-ak bicikala

'Riječ je o pilot-projektu pa će u prvih mjesec dana prvi sat vožnje za građane biti besplatan. Nakon isteka prvog sata, korisnik plaća osam kuna po satu do

Dok je Bandić isprobavao javni bicikl, njegov protukandidat na lokalnim izborima Rajko Ostojić oglasio se o pozivu roditeljima da pošalju svoje podatke kako bi im Grad Zagreb u idućoj školskog godini osigurao besplatne udžbenike.

Ostojić je naglasio da je zanimljivo kako Bandić po prvi puta 'vizionarski' razmišlja baš u ovom trenutku i poziva roditelje da pošalju podatke kako bi im grad omogućio besplatne udžbenike u rujnu ove godine. Dakako, natječaj za nabavku besplatnih udžbenika apsolutno se podudara s trajanjem predizborne kampanje i završava u petak 17. svibnja, točno na zadnji dan predizborne kampanje.

maksimalno pet sati korištenja. Punktovi na kojima će moći unajmiti bicikli su: Tehnički muzej, Kvaternikov trg, Gundulićeva-Varšavska, Petrinjska-Amruševa, Nacionalna i sveučilišna knjižnica i Glavni kolodvor', izvijestio je mladi poduzetnik Krešimir Dvorski koji je, zajedno s Antom Gustinom, doveo projekt od ideje do realizacije.

Zahvalio je Gradu Zagrebu koji je omogućio korištenje javnih površina za provođenje pilot-projekta tijekom slijedeća tri mjeseca i izrazio nadu da će 'projekt prerasti u dugoročnu priču'.

Na svečanom otvorenju postaje kod Tehničkog muzeja bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je dobio priliku prvi unajmiti bicikl.

'Idemo voziti!', kazao je Bandić i naveo da se i kroz sustav javnih gradskih bicikala Zagreb pokazuje kao prava europska metropola. Zagreb je, rečeno je, upisao Hrvatsku kako 34. zemlju svijeta koja ima 'bike sharing' o čemu razmišljaju i Dubrovnik, Rijeka, Koprivnica, Novigrad.

Zagreb danas ima 250 kilometara biciklističkih staza pa je u planu i proširenje mreže sustava javnih bicikala, napomenuo je Dvorski. Objasnio je da je za najam bicikla potrebna registracija putem web stranice www.nextbike.hr, na terminalu, a uskoro i putem mobitela, a potom slijedi korisnička aktivacija za 79 kuna kreditnom karticom.

Unutar iznosa od 79 kuna korisnik će moći svaki dan prvih sat vremena najma koristiti bicikl besplatno. Nakon isteka prvog sata korisnici će plaćati osam kuna za svaki sljedeći sat do maksimalno pet sati.

Nakon prvih mjesec dana gratis će biti prvih pola sata vožnje, a naplata za svaki dodatni sat se neće mijenjati. Također korisnicima će biti omogućene izuzetno povoljne tjedne te mjesečne i polugodišnje pretplate.

'Bicikli su osigurani mehaničkim, elektromagnetskim lokotom, nema ih smisla otuđivati jer su vrlo specifični i imaju svoje registarske oznake i dokumente, odnosno knjižice kao što to imaju i automobili. Osim toga, uskoro se uvodi i video-nadzor svih lokacija', napomenuo je Dvorski.

Nazočni su se složili da je sustav najma javnih bicikala idealna dopuna javnom gradskom prijevozu, da potiče zdravu i zabavnu vožnju i smanjuje broj automobila na cesti te rješava parkirne i druge prometne probleme, a pozitivno utječe i na okoliš.

Zagreb dobio prvi bike-share