ZADAR

Vrančić odbio položiti vijenac pod petokraku

22.06.2009 u 11:18

Bionic
Reading

U povodu Dana antifašističke borbe, predsjednik zadarskog Gradskog vijeća dr. Živko Kolega i zadarski župan Stipe Zrilić položili su vijenac na spomen obilježje na Narodnom trgu u Zadru. Gradonačelnik Vrančić je pak okupljenima čestitao Dan antifašističke borbe, ali je odbio položiti vijenac pod petokraku zvijezdu

Čestitavši građanima Zadra Dan antifašističke borbe gradonačelnik Vrančić rekao je kako je to 'veliki praznik, kojim slavimo pobjedu nad zlom u prošlom stoljeću, pobjedu koja je donijela dobro civilizaciji'.

Dodao je kako 'Hrvatska i Zadar poštuju stečevine antifašizma i pripadaju antifašizmu', te 'izražavaju poštovanje svim Hrvatima i drugim građanima koji su bili vođeni plemenitim idealima u borbi protiv okupatora'.

No, napomenuo je gradonačelnik Vrančić, 'poznato je da su neki od tih sudionika zlorabili plemenite ideale, te su počinili masovne zločine koje normalan čovjek ne može prihvatiti, stoga se ograđujemo od tih zločina'.

Upravo zbog tih zločina, odnosno iz moralnih razloga gradonačelnik Vrančić rekao je da neće položiti vijenac pod spomen obilježje sa zvijezdom petokrakom na Gradskom groblju.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi s tim, gradonačelnik Vrančić je rekao kako je završetak II. Svjetskog rata donio pobjedu nad fašizmom, ali Hrvatskoj nije donio ni slobodu, ni samostalnost, ni demokraciju.

'Tek završetkom Domovinskog rata hrvatski narod doživljava slobodu i demokraciju', naglasio je zadarski gradonačelnik.