HDSSB PONIZIO SOCIJALNO UGROŽENE

Traže glas na izborima za dodijeljenu humanitarnu pomoć

11.05.2013 u 10:50

Bionic
Reading

U pozivu HDSSB-a na večerašnji predizborni skup na Jugu 2 u Osijeku, poslanom na adrese stotinjak socijalno ugroženih obitelji, korisnike humanitarnih akcija i primatelja božićnih i uskrsnih darova podsjeća se na to, najavljuje se nastavak sličnih akcija i ove godine te ih se moli da s članovima svojih obitelji na predstojećim izborima glasuju za HDSSB, gradonačelnika Bubala i župana Šišljagića i tako im uzvrate za njihov trud

Sadržaj letka toliko je uvrijedio neke od primatelja, koji su ga doživjeli kao pritisak HDSSB-a na svoje slobodno političko opredjeljenje na predstojećim lokalnim izborima, da su nam se s ogorčenjem obratili i zamolili nas za objavu. Letkom ih se poziva i na koncert KUD-a Osijek 1862. i tamburaša te na besplatnu podjelu 1300 porcija fiš-paprikaša koji će se od 17.30 sati kuhati na nedavno otvorenom trgu.

'Osjećala sam se poniženo'

'Osim uobičajenih promidžbenih letaka, ovaj sam dobila u posebnoj kuverti. Dostavljač mi ga je donio naslovljenog na moje ime i prezime, uručio i otišao. Kada sam pročitala tekst letka, osjećala sam se silno poniženom, jer u Gradu sam na popisu korisnika socijalne skrbi i kao takvoj su mi poslali letak. Na to ukazuje i sam tekst dopisa, pa pretpostavljam da su ga dobili i drugi s popisa socijalno ugroženih osoba', rekla nam je jedna od stanovnica Juga 2 koja je željela ostati anonimna i dodala:
'Zamislite, oni me podsjećaju na to da su mene i moju obitelj darivali u humanitarnim akcijama i sada od nas traže glas za HDSSB, a ako je nešto humanitarno, zašto bismo im to trebali ičim vratiti?' pita se naša sugovornica:
'Osjećala sam se toliko poniženo jer novac kojim su ti pokloni kupljeni nije osobni novac gradonačelnika, župana niti njihove političke stranke, nego javni novac. Moja obitelj ima pravo na tu pomoć, jer nisam se sama dovela u tešku situaciju niti sam nesposobna, nego je tvrtka u kojoj sam radila propala zbog kriminala građevinske mafije, a njezin je gazda poznata siva eminencija HDSSB-a', pojasnila je.

Stranački obojena pomoć

Naša sugovornica smatra da su takve letke dobili svi socijalno ugroženi na Jugu 2 koji su na popisu u gradskoj upravi, no to nam je osporio Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb, otklonivši takvu mogućnost: 'Imamo zaštićenu bazu podataka i ne koristimo je u takve svrhe. To nije dio našeg socijalnog programa, niti jedan od 15 oblika pomoći koje dajemo socijalno ugroženima', rekao je Kristić.
Naša sugovornica dosad je obavijesti o humanitarnim akcijama i darivanju socijalno ugroženih obitelji dobivala samo s potpisom Hrvoja Žabarovića, predsjednika Gradske četvrti i člana HDSSB-a, no na takvim dopisima nije bilo logotipa te političke stranke. Sada, uoči lokalnih izbora, to je stranački obojeno te se korisnike pomoći podsjeća da su mi to dali HDSSB, gradonačelnik Krešimir Bubalo i župan Vladimir Šišljagić.
'To su dali građani Osijeka, među kojima i moji roditelji umirovljenici koji me i dalje uzdržavaju, a ne gradonačelnik i župan. Ne sjećam se da sam išta dobila od te stranke niti od njihove humanitarne udruge Rijeka ljubavi. Pokazala sam letak roditeljima i svojoj djevojčici koja me odmah pitala bismo li to dobili i da su na vlasti neki drugi ljudi i stranka. Odgovorila sam joj da nam to ne daje gradonačelnik i župan iz svoga džepa i da bismo dobili pomoć bez obzira na to tko je na vlasti, pa je i sama zaključila da nitko zbog toga ne mora glasovati za njih', ispričala nam je naša anonimna sugovornica.

Nismo provodili prisilu

Autor teksta na letku kojim se socijalno ugrožene stanovnika Juga 2 poziva na predizborni skup HDSSB-a je Hrvoje Žabarović, predsjednik Vijeća Gradske četvrti, koji nam kaže da već devet godina provodi humanitarne akcije i osigurava pakete pomoći za socijalno ugrožene obitelji, osobno pronalazeći sponzore i donatore.
'Ovo je bio poziv tim ljudima da dođu na skup, iziđu na izbore i s članovima obitelji glasuju za naše kandidate. Pritom nismo provodili nikakvu prisilu nad njima. Gotovo 95 posto paketa pomoći koje im je dodjeljivala Gradska četvrt osobno sam osigurao, a samo za Uskrs pomoć je primilo 107 obitelji', rekao nam je Hrvoje Žabarović.

Sporni letak - klikni za uvećanje