THOMPSONOV FAN I BOMBAŠ

Kajin: Tko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada

11.12.2008 u 15:54

Bionic
Reading

Jutrošnje miniranje Boćarskog doma u Pazinu, koje je skrivio okorjeli kriminalac Vilim Bon, najoštrije su osudili istarski političari. Istaknuli su da građani moraju biti zaštićeni od takvih napada i ugroze ljudskih života

Župan Ivan Jakovčić u priopćenju ističe da to razbojničko uništavanje imovine građana izravno prijeti i sigurnosti ljudskih života. 'U Istarskoj županiji posebno smo osjetljivi na takva teroristička divljanja, jer se protive načelima što smo ih ugradili u naš Statut, a proklamiraju snošljivost i suživot na ovim prostorima', kaže se u priopćenju.

Postavljanjem eksplozivnih naprava ne rješavaju se odnosi u društvu jer 'kad bismo to dopustili, onda bi to bio kraj demokracije, a društvo bi se pretvorilo u kaos', poručuje istarski župan.

'Nasilje mora biti osuđeno i građani moraju biti zaštićeni od agresije. To nam je prva i jedina misija', kazao je pazinski gradonačelnik Neven Rimanić na izvanrednoj konferenciji za novinare danas u Pazinu. Podsjetio je da takav ružan događaj Pazin ne pamti od Drugog svjetskog rata.

Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin, koji je najvatreniji protivnik dolaska Thompsona u Istru, istaknuo je da Thomson Istri ne treba jer ne donosi ništa dobroga svojim porukama mržnje prema nacionalnim i vjerskim manjinama.

'Sada su njegovi fanovi u Istri počeli postavljati bombe, i to okorjeli kriminalci s debelim policijskim dosjeom i zatvorskim stažem. Upravo takvi žele kompromitirati sve one koji se bore protiv Thompsonovih poruka mržnje, ali na krajnje civiliziran način, koji koristi ugledu Hrvatske. To su isti hrvatski nacionalisti koji su 1993. srušili skulpturu Hrvatska ptica na Limskoj dragi, a ovog ljeta prešarali Poreč fašističkim grafitima, da bi Istru i Istrijane pokušali kompromitirati', istaknuo je Kajin za Slobodnu Dalmaciju.

Pritom smatra da ima Boga, jer se potvrdila izreka 'tko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada'. U prilog tomu kazao je daje sam bombaš ostao ležati na podu, te je završio u krevetu pulske Opće bolnice. On traži od policije da otkrije namjere bombaša i svih onih koji su od 90-ih do danas pokušavali destabilizirati Istru.
Za predsjednika Skupštine Istarske Županije Antona Peruška (SDP) ovo je još jedan u nizu gnjusnih terorističkih nedjela, koji nažalost potresaju Hrvatsku u posljednje vrijeme.

'Svjedoci smo da je terorizam zakoračio i na mirne istarske prostore', ustvrdio je on. Ne želeći spekulirati o motivima tog čina, kazao je da očekuje da pravna država primjereno kazni počinitelja. Građanima Istre poručio je da im nije ugrožena sigurnost. Vilim Bon (59) iz Pazina jutros je u 4.15 sati bacio jednu ili dvije bombe na Boćarski dom, u kojem su za 20. i 21. prosinca najavljeni koncerti Marka Perkovića Thompsona. U eksploziji je Bon zadobio ozljede plućnog krila i prsnog koša te površinske ozljede glave, ali nije u životnoj opasnosti. Navodno je Vilim Bon veliki obožavatelj Thompsona, pa neki pretpostavljaju da se na taj čin odlučio zbog moguće zabrane koncerta, budući da Boćarski dom ne udovoljavam minimalnim sigurnosnim uvjetima.

Bon je 70-ih godina prošlog stoljeća sudjelovao u pljaškačkim pohodima po istarskim bankama. Banda koje je bio član krala je i mumije po istarskim crkvama, a provalili su i u Franjevački samostan u Pazinu i ukrali vrijedne freske.

Sredinom 70-ih godina uhićen je i u zatvoru je proveo 12-13 godina, sve do raspada Jugoslavije. Bio je osumnjičen i da je 1993. godine u zrak digao Hrvatsku pticu iznad Limskog kanala, no to mu nedjelo policija nije uspjela dokazati, iako počinitelj dizanja Hrvatske ptice u zrak nikad nije pronađen.