IAKO NALAZI NISU GOTOVI

Ostojiću izletjelo da je Azapović mogao umrijeti od opijata i lijekova

07.05.2013 u 11:32

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nakon, kako je rekao, opsežne unutarnje kontrole i izvida ustvrdio je kako županjski policajci nemaju veze sa smrću 18-godišnjeg Marka Azapovića. Patolog je utvrdio kako je mladić umro prirodnom smrću te kako nije imao vidljive ozljede nas tijelu. Tijekom unutarnje kontrole obavljeno je 27 obavijesnih razgovora i pregledana opsežna dokumentacija. Iako toksikološki nalazi nisu gotivi, ministar je dao naslutiti kako njegova smrti ima veze s konzumacijom 'opijata i lijekova'

'Kakve veze ima je li netko navijač'

Ostojić je prokomentirao i akciju navijačkih skupina diljemsvijeta koje su se solidarizirale s Markom smatrajući kako ga je policijaubila. 'Ja ne vidim vezu između toga što je netko navijač. Ta akcija je osvetaprema plavoj uniformi. Također je komentirao i nedavni splitski incident. 'Toje napad na sve one koji su bili na utakmici, na svoje sugrađane', poručio jeOstojić.

 

Ostojić je novinske članke koji su povezivali smrt Azapovića i postupanje policijskih službenika u PP Županja nazvao neutemeljenim. 'Može se zaključiti da ne postoji uzročno posljedična veza između cjelokupnog policijskog postupanja od strane policijskih službenika nad Markom Azapovićem 18. i 19. ožujka 2013. i njegove naprasne smrti 21. travnja 2013.', rekao je Ostojić dodajući kako nije utvrđeno prekoračenje ovlasti policijskih službenika koji su postupali prema Azapoviću te 18-godišnjak tijekom kriminalističkog istraživanja nije bio izložen fizičkom ili psihičkom zlostavljanju.

Ostojić je iznio cijelu kronologiju slučaja: naime, Azapović je 28. veljače u PP Županja prijavio krađu u iznosu od devet tisuća kuna, da bi već sutradan povukao prijavu i rekao kako je krađu lažno prijavio. Zbog toga je zaradio kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru. Dvadeset dana kasnije, Marko je pozvan na obavijesni razgovor te priznao počinjenje više kaznenih djela imovinskog karaktera na štetu svog rođaka. Istog je dana, 18. ožujka, uhićen, o čemu je izvješten i njegov otac.

Dana 19. ožujka, predan je pritvorskom nadzorniku koji je konstatirao da Azapović nema vidljivih ozljeda na tijelu, a sam je mladić izjavio kako nema zdravstvenih tegoba što je u zapisniku i evidentirano. Dan kasnije, nakon ispitivanja u Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru pušten je na slobodu.

U MUP-u ističu kako ni u jednoj fazi postupanja prema Azapoviću nisu upotrijebljena sredstva prisile pa ni preventivno, niti se on sam žalio na postupanje policije.  Istog dana, nakon puštanja na slobodu, Azapović dolazi u Županijsku bolnicu u Vinkovcima gdje je liječnik utvrdio lakše tjelesne ozljede. Dva manja hematoma te crvenilo na prsima i koljenima. Sat vremena ranije, Marko je zatražio pregled i u Hitnoj pomoću u Županji gdje liječnik nije ustanovio vanjske tragove ozljeda.

Zbog tih posjeta liječnicima, policija 15. travnja s Markom obavlja razgovor tijekom kojeg je izjavio kako se u vinkovačku bolnicu prijavio kako bi kod roditelja umanjio svoju krivnju zbog potkradanja rođaka. Priča završava 21. travnja, kada Markov otac policiji javlja da njegov 18-godišnji sin leži u krevetu i ne pokazuje znakove života. Patolog tijekom obdukcije na njegovom tijelu nije pronašao tragove nasilje te je konstatirao da je smrt nastupila prirodnim putem uslijed zastoja srca zbog poremećenog srčanog ritma.

Iako toksikološko vještačenje još nije gotovo, ministar unutarnjih poslova naslutio je kako je do zastoja rada srca moglo doći zbog uzimanja opijata i lijekova.

Markova obitelj na DORH-u

U trenucima kada je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić javnosti iznosio rezultate interne policijske istrage koja je provedena zbog smrti 18-godišnjeg Marka Azapovića, u vukovarski DORH na razgovor je stigla obitelj preminulog mladića. Po njih je u Županju došao službeni vozač, a dovezao je majku, oca, brata i još jednog mladića, pretpostavlja se još jednog brata, javlja RTL.