Hrvatska SANADER PO OBIČAJU

'Hrvatska nije odustala od pregovora'

Premijer Ivo Sanader je otvarajući današnju sjednicu hrvatske Vlade odbacio tvrdnju slovenskog premijera da je Hrvatska nepristajanjem na izmjene prijedloga Ollija Rehna o rješenju graničnog pitanja sa Slovenijom odustala od daljnjih pregovora

ZAGREB - 'Mi smo prihvatili prijedlog europskog trija i povjerenika Rehna o kojem je raspravljao i Hrvatski sabor. No nakon toga Slovenci su došli s nekim amandmanima koji su bitno mijenjali raniji prijedlog', kazao je Sanader.

Dodao je da je čelnike Europske pučke stranke stoga upoznao s novim prijedlozima 'koji bi možda mogli olakšati situaciju' i prisiliti Sloveniju da deblokira pregovore.

Sanader je sa sjednice Vlade slovenski državni vrh još jednom pozvao da deblokira pregovore, ističući da se granični spor može riješiti i naknadno.

'Ukoliko blokada ostane, to nije samo udarac Hrvatskoj i našim susjedima koji u Uniju idu iza nas, nego prije svega europskoj ideji zajedništva, dobrosusjedstva, a ne ucjena, prijetnji i korištenja pozicije člana', kazao je Sanader.

Premijer je ustvrdio da je šestomjesečni zastoj pregovora dug period, ali da Hrvatska u to vrijeme nije izgubila tempo u priključenju Uniji te da je nastavila s reformama.

Kao primjer je naveo i nedavni dogovor sa socijalnim partnerima o kriterijima za međunarodne javne natječaje za privatizaciju brodogradilišta.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još