BOLEST MEĐU KABINSKIM OSOBLJEM

HZZO istražuje 'masovno pobolijevanje' u Croatia Airlinesu

02.05.2013 u 13:27

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) zaprimio je danas od Croatia Airlinesa zahtjev za kontrolom bolovanja njihovih radnika, izvijestio je HZZO.

Radi se o zahtjevu za kontrolom bolovanja kabinskog osoblja Croatia Airlinesa koje je u protekla dva dana, 30. travnja i 1. svibnja, masovno otvaralo bolovanje. Po podacima hrvatskog avioprijevoznika, u zadnja dva dana čak 42 stjuardese i stjuarda otišli su na bolovanje, tako da ih je sada na bolovanju ukupno 54.

Prema članku 33. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, te odredbama Pravilnika o kontroli bolovanja, HZZO je na zahtjev poslodavca obvezan provesti nadzor opravdanosti bolovanja u ordinacijama izabranih doktora kako bi se utvrdilo postojanje medicinske indikacije za korištenje prava na bolovanje. Nakon obavljene kontrole HZZO će izvijestiti poslodavca o rezultatima nalaza, najavio je HZZO.

U Croatia Airlinesu na poslovima kabinskog osoblja zaposleno je 214 osoba, a sve do ovog utorka i srijede na bolovanju je prosječno bilo po desetak osoba dnevno, rekao je Hini glasnogovornik kompanije Davor Janušić.

Uprava Croatia Airlinesa sumnja da je razlog za iznenadno "masovno pobolijevanje" sukob oko novog kolektivnog ugovora koji Sindikat kabinskog osoblja ne želi potpisati jer tvrdi da se njime značajno umanjuju njihova prava.

Novi kolektivni ugovor zasad su potpisala tri sindikata koja djeluju u Croatia Airlinesu, a osim kabinskog osoblja ne žele ga prihvatiti ni sindikati pilota niti zemaljskog osoblja u zrakoplovstvu.

Uprava ističe da se Croatia Airlines nalazi u procesu restrukturiranja u kojem je nužno ostvariti uštede kako bi se osigurala opstojnost i stabilnost kompanije. Stoga ne može pristati na produljenje svih prava iz kolektivnog ugovora koji je istekao 31. ožujka, a osobito ne na nove zahtjeve sindikata za povećanjem materijalnih prava.

Nezadovoljni sindikati bi zbog neuspjeha kolektivnih pregovora mogli organizirati štrajk no, kako se neslužbeno doznaje, efikasnost te industrijske akcije značajno ograničava Odluka o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, koja de facto onemogućuje da se štrajkom poslodavca prisili na ustupke.