NOŽ U LEĐA MESIĆU

Glas Koncila napao 'slugana i veleizdajnika' RH

19.06.2009 u 09:13

Bionic
Reading

Uvodničar Glasa koncila Ivan Miklenić u svom je ovotjednom članku iznimno, neuobičajeno oštro, napao predsjednika Republike Stjepana Mesića. Iako ga nije spomenuo imenom, jasno je aludirao na njega i njegov govor stranim veleposlanicima na Brijunima, kada je Mesić kritizirao Vladu i njenu suradnju s Haškim tribunalom u slučaju topničkih dnevnika

ZAGREB - Miklenić je napisao 'važno je upozoriti da je ta potpora (Predsjedništva Vijeća europskih biskupskih konferencija za ulazak Hrvatske u EU izrečena prošloga tjedna u Zagrebu, op.) iznesena neposredno nakon što je hrvatski dužnosnik na veleizdajnički i krajnje sluganski način prema određenim političkim snagama zabio nož u leđa tim hrvatskim nastojanjima, pa je ta poruka iz Zagreba svojevrsni melem na tu ranu', prenosi Novi list.

Ta je Miklenićeva izjava polučila doista malo očekivani rezultat – predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang kritizirao je Miklenića, a u zaštitu uzeo Mesića.

Nenormalna komunikacija

Potpredsjednica SDP-a MilankaOpačić ne želi ulaziti u raspravu Miklenića s Mesićem, ali na pitanje je li neuobičajena takva kritika predsjednika jedne države,kazala je da je 'mnogo toga u Hrvatskoj neuobičajeno i nenormalno, arazina komunikacije na javnoj sceni gdje se ljude proziva i čobanima iovcama prešla je granicu normalne komunikacije'.

'U današnje doba demokracije i brzine širenja informacija može se dozvoliti iznošenje svačijeg mišljenja i u tom sam smislu apsolutni demokrat', kazao je Hebrang, napomenuvši da 'svatko ima pravo na mišljenje o svakome, pri čemu treba paziti na pristojnost izraza'. Hebrang je u ovom slučaju zauzeo potpuno racionalnu poziciju jer »ni jedna funkcija i ni jedna osoba ne smije biti pošteđena od tuđih mišljenja i reakcija na poteze. Sami izrazi, poput veleizdaje, nisu primjereni jer treba sagledati okolnosti pod kojima je predsjednik Mesić izrekao veleposlanicima kritiku hrvatske Vlade.

Treba vrlo oprezno pristupiti samoj kritici kad su u pitanju velike međunarodne teme, savjetuje Hebrang. On sam se pridružuje kritici i smatra da državu treba prvenstveno braniti ili barem, kako bi kazali liječnici, ne smije se škoditi, ali ipak treba pripaziti koje se riječi koriste, a veleizdaja je, budući da se radi o nečemu najtežem što se može nekome pripisati, u ovom slučaju neprimjerena.

Na Miklenića se osvrnuo i saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin koji je zaključio da bi se 'i Bog posramio ovakvih crkvenih autoriteta'. Kajin je kazao da Miklenić ima pravo kritizirati i to njegovo pravo mora se braniti, ali ne može podmetati i vrijeđati i ne može se Mesiću imputirati veleizdaja jer je upravo Mesić za afirmaciju Hrvatske otklonom od Tuđmanove politike učinio više nego oni koji ga danas proklinju, pa makar nosili crkvenu »aureolu nedodirljivosti«. Kajin je zaključio da takvi 'imaju Boga, pa se Bog srami umjesto njih'.