ZAKON O UDŽBENICIMA

Lugarić: Vlada odustala od besplatnih udžbenika

11.12.2008 u 14:47

Bionic
Reading

Oporba kritizirala je predložene izmjene Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu, ocjenjujući ih nedovoljno osmišljenim i neprovedivim, Klub nacionalnih manjina potporu je uvjetovao prihvaćanjem svojih amandmana, a izmjene je podržao HDZ

Marija Lugarić (SDP) ustvrdila je kako Vlada odustaje od projekta besplatne podjele udžbenika, jer se, kaže, pokazalo da su populističke mjere - nacionalna populacijska politika i uvođenje besplatnog srednjoškolskog obrazovanje - nedovoljno osmišljene.

'Sve to garnirano je prepirkom Primorca i Sanadera, jer se premijer u doba štednje dosjetio da besplatni udžbenici nekima nisu nužni', kazala je Lugarić, podsjetivši kako je SDP i prije tvrdio da za to Hrvatska nije dovoljno bogata.

Upozorila je kako zakonom nije riješeno pitanje vlasništva nad udžbenicima. 'Ako će roditelji participirati u cijeni udžbenika mogli bi biti vlasnici nekih knjiga, jer će u protivnom participacija biti jedan oblik samodoprinosa ili paraporeza', kazala je Lugarić. Ocijenila je i da su se po novom zakonu udžbenici sveli na komercijalu, dok je njihova kvaliteta sasvim potisnuta.

Na mogućnost nenamjenskog trošenja novca za udžbenike od strane škola upozorio je HNS-ovac Željko Vincelj i istaknuo da 'problematičan, kontradiktoran i neprovediv prijedlog zakona direktno promovira korupciju'.

Objasnio je kako se uvođenjem limita za nabavku udžbenika otvara mogućnost da ravnatelj vrši pritisak na nastavnika da izabere udžbenik po kriteriju niže cijene, a ne bolje kvalitete, kako bi preostali iznos novca mogli u školi iskoristiti za uređenje škole i okoliša ili kupnju informatičke opreme.
'To je legalno prelijevanje novca za udžbenike u fondove za materijalne troškove i informatičke i građevinske tvrtke', tvrdi Vincelj i dodaje da se za uređenje škola mora raspisati javni natječaj.

Furio Radin je potporu Kluba nacionalnih manjina predloženim izmjenama uvjetovao prihvaćanjem tri amandmana Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.
Tim se amandmanima traži da zahtjev za odobravanje udžbenika na manjinskom jeziku i pismu koji se uvoze iz matičnih zemalja mogu podnositi i nakladnici manjina ili krovna manjinska udruga, da članovi stručnih povjerenstava koji procjenjuju udžbenike moraju poznavati jezik manjina, te da manjine i dalje mogu nabavljati i koristiti uvezene udžbenike koje odobri Ministarstvo.

Nevio Šetić (HDZ) ocijenio je, pak, da se izmjenama jamči nastavak (projekta) besplatnih udžbenika za obvezno školovanje, te napomenuo da će se o načinu i visini participacije koje će za udžbenike plaćati roditelji Ministarstvo naknadno odrediti.

Najavio je da će HDZ podržati amandmane Odbora za znanost, obrazovanje i šport, pa se tako odustalo od javne nabave udžbenika u školama i vratilo nabavu Agenciji za odgoj i obrazovanje, a amandmanima se poboljšava i učinkovitost procedure izbora udžbenika.