NEISPORUČENA STRUJA

HEP dobio spor protiv nuklearke Krško

18.06.2009 u 19:24

Bionic
Reading

Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (International Centre for Settlement of Investment Disputes - ICSID), sa sjedištem u Washingtonu, donio je odluku u korist Hrvatske elektroprivrede (HEP) u višegodišnjem sporu između HEP-a i Republike Slovenije, glede Nuklearne elektrane Krško, priopćeno je večeras iz HEP-a.

Predmet spora je 38 milijuna eura zbog slovenskog kašnjenja s ponovnom isporukom električne energije iz NE Krško Hrvatskoj elektroprivredi, nakon potpisa ugovora vlada Hrvatske i Slovenije.

HEP je, putem svojih odvjetnika odvjetničkog društva Hunton&Williams iz Washingtona i odvjetničkog društva Andreis-Čogurić & Partneri iz Zagreba, 4. studenoga 2005. pokrenuo arbitražni postupak protiv Republike Slovenije pred ICSID-om

U Odluci od 12. lipnja 2009. Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu presudio je u korist HEP-a, utvrdivši da je po Međudržavnom ugovoru iz 2001. Slovenija imala obvezu započeti s ponovnom isporukom električne energije iz NE Krško HEP-u najkasnije do 30. lipnja 2002., te da su do istog datuma poništena i sva međusobna financijska potraživanja iz prošlosti.

S obzirom da je Slovenija kasnila s isporukom električne energije skoro deset mjeseci, Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova je utvrdio da je Republika Slovenija odgovorna za štete koje je zbog tog kašnjenja imao HEP.

"Očekuje se da će do kraja ove godine Tribunal donijeti odluku o nadoknadi štete HEP-u", navodi u priopćenju glasnogovornik HEP-a Radomir Milišić.