UNATOČ PORAZU

'Srđ je naš': 10.000 glasova je dovoljno da se golf odbaci

29.04.2013 u 08:02

Bionic
Reading

Inicijativa 'Srđ je naš' koja je inicirala nedjeljni referendum u Dubrovniku o gradnji golf igrališta na Srđu poručila je danas kako su glasovi 9852 Dubrovčana, koliko ih se prema neslužbenim rezultatima na referendumu izjasnilo protiv tog projekta, apsolutno obvezujući za gradske vlasti

'Ovoliki broj građana koji su glasali protiv projekta apsolutno je obvezujući za lokalne vlasti. Stoga će se Inicijativa 'Srđ je naš' nastaviti zalagati za planiranje prostora Srđa u kojem će se interes građana Dubrovnika nalaziti na prvom mjestu', priopćili su iz te građanske inicijative.

Navode neslužbene referendumske rezultate po kojima se čak 84,23 posto birača izjasnilo protiv projekta na Srđu - na referendum je izašlo 11.486 birača, što je 30,92 posto biračkog tijela, a od dosad prebrojanih listića 9852 birača se izjasnilo protiv, 1772 je podržalo projekt, a 73 listića bila su nevažeća.

Napominju kako bi, da je ostvarena izlaznost od 50 posto plus jedan glas, to bila obvezujuća odluka za vijećnike Grada Dubrovnika - da je glasovalo nešto više od 19 tisuća birača, navedeni broj građana koji su glasali 'protiv' bio bi dovoljan da se projekt odbaci.

Inicijativa 'Srđ je naš' u priopćenju zahvaljuje svim građanima Dubrovnika koji su smatrali da je izlazak na referendum, ne samo njihovo pravo, već i dužnost.

Ističe da Hrvatska ima vrlo strog zakon o lokalnom referendumu te da su lokalne i državne vlasti, pojačane medijima, učinile sve što je u njihovoj moći da demotiviraju i onemoguće građane da izađu na referendum, 'počevši od manipuliranja s datumom održavanja, do otvorenog pozivanja građana da na referendum ne izađu'.