PROPAO REFERENDUM

Trijumf investitora u Dubrovniku

28.04.2013 u 19:45

  • +14

Referendum u Dubrovniku

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Bionic
Reading

Prvi građanski referendum u Hrvatskoj propao je zbog niske izlaznosti: prema prvim neslužbenim rezultatima Povjerenstva za provedbu referenduma o gradnji golf parka na Srđu, na referendum je izašlo 11.977 od 38.007 upisanih birača ili 31,5 posto. Za uspjeh referenduma trebao je izići 50 posto plus jedan birač. Za izgradnju golf parka glasovalo je 1.846, protiv je bio 10.051 birač, dok je 77 listića nevažećih

Gostujući u Dnevniku HTV-a, Igor Miošić u ime Odbora za referendum i inicijative Srđ je naš zahvalio je svim građanima Dubrovnika koji su sudjelovali u referendumu i pokazali da ne žele da drugi odlučuju umjesto njih. Slično je poručio i Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš.

Tri janjca i 20 kg teletine

Tvrtka Razvoj Golf proslavila je rezultat referenduma u konobi na Bosanci, uz ekipu koja je mjesecima radila u kampanji projekta. Pridružio im se i dio stanovnika Bosanke, kao i dubrovački poduzetnici, građevinari i arhitekti, među kojima i Will Čirjak, Tomislav Vuličević, Vlaho Alamat i Jug Bašica. Na proslavu su stigli i investitorica Maja Brinar te prokurist tvrtke Ivan Kusalić, koji se pojavio oko 21.30 sati. Dočekan velikim pljeskom okupljenih, zahvalio se svom timu, novinarima i ponajviše onom koji je imao strpljenja i sve vrijeme to plaćao, Aaronu Frenkelu. Povoljan rezultat proslavljen je s tri ispečena janjca i 20 kila teletine, piše Dulist.hr.

'Zbog nedovoljnog odaziva referendum se pokazao da nije valjan prema odredbama o referendumu, ali prema Ustavu, u kojem stoji da se sve odluke donose većinom glasova birača, on ima svoj značaj', kazao je Capor u prvom komentaru na neslužbene rezultate.

'Ovo je dokaz da su Dubrovčani pokazali kako ih nitko nije uspio zastrašiti, a postignuta razina izlaznosti je za svako poštivanje. Oni koji su konzumirali svoje građansko pravo poslali su jasnu poruku', dodao je Capor u izjavi za Dulist.hr

Investitori konačno odahnuli

Maja Brinar Frenkel, supruga investitora Aarona Frenkela, izrazila je zadovoljstvo što su građani Dubrovnika pokazali da podržavaju projekt koji će gradu donijeti nove prihode.

'Zahvalila bih Dubrovčanima što su se odlučili za razvoj, za novi zamah za Grad, i drago mi je što se taj projekt pokazao prihvatljivim svima', kazala je Brinar Frenkel gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a. 'Time su potvrdili ne samo da žele taj projekt, već su pokazali i svim drugim investitorima da su dobrodošli, ne samo u Dubrovnik nego i u cijelu Hrvatsku', dodala je.

Oglasio je i Ivan Kusalić, prokurist tvrtke Razvoj golf d.o.o.

'Očito da voljom građana Dubrovnika referendum o golfu na Srđu nije uspio. Pozivamo sve aktere procesa koji je trajao zadnjih mjeseci da poštuju volju građana i da ulože barem jednaki trud kako bi otklonili podjele koje su nastale među Dubrovčanima. U demokraciji odlučuje većina koja obično nije glasna', bilo je prvo što je, vidno zadovoljan još uvijek neslužbenim rezultatom referenduma, izjavio Kusalić za Dubrovački vjesnik.

Ovakvim ishodom većinski odgovor građana na referendumsko pitanje neće imati obvezujuću snagu u budućim odlukama Gradskog vijeća, čime je ispunjen još jedan uvjet za daljnji postupak donošenja još uvijek nedostajućeg prostornog plana - Urbanističkog plana uređenja platoa Srđ, koji je jedini preostali dokument potreban za izdavanje dozvola za realizaciju projekta. Taj postupak u nadležnosti je Gradskog vijeća Dubrovnika, piše Dulist.hr.

Između revolta i rezignacije

Pred zgradom dubrovačke Palače pravde oko 20 sati okupili su se brojniaktivisti i promatrači. Neuobičajeni broj građana pred sudom privukao jepozornost brojnih sugrađana i turista. U zraku se gotovo opipljivoosjećalo ozračje koje se može opisati kao nešto između revolta irezignacije, piše Dubrovački vjesnik.'Loša izlaznost na referendumu posljedica je jake medijske potpore nanačin da su svi zagovarali samo jednu stranu. Možda će slijedeći lokalniizbori biti nova šansa građana da se izjasne za opciju koja znacijeniti svoj grad', rekao je dubrovački aktivist Valter Kožul.

Neslužbene komentare komentirao je i gradonačelnik Andro Vlahušić.

'Svi su znali da se održava referendum jer je lokalna kampanja bila izvrsna. Bio je to glavni politički događaj dana u cijeloj Hrvatskoj i s velikom se pozornošću pratio. Svi su mogli odlučiti sukladno demokratskim pravilima. Dubrovnik je glasao kako su rezultati pokazali, a mi političari moramo poštivati takav stav i volju. To ću kao gradonačelnik i učiniti a što će buduća gradska vlast učiniti, o tome tek nakon 19. svibnja. Inače, izašao sam na referendum i glasovao 'za', kako sam svo vrijeme javno i zagovarao', rekao je Vlahušić za Dubrovački vjesnik.

Glasačka mjesta u Dubrovniku zatvorena su u 19 sati. Referendum je pratilo 200-ak promatrača koje su prijavile udruge Sloboda i Bosanka. 

Izgradnja golfskog parka na Srđu proteklih je godina izazivala niz polemika, a građanska inicijativa Srđ je naš, koja se protivi izgradnji, organizirala je u veljači prikupljanje potpisa za referendum. Ukupno je skupljeno 9.085 ispravnih potpisa birača koje je Ministarstvo uprave ocijenilo pravovaljanim i donijelo odluku o održavanju referenduma.

Grad Dubrovnik osigurao je 300.000 kuna za provedbu referenduma.