MEDIJI

Godina od prestanka izlaska Feral Tribunea

18.06.2009 u 16:23

Bionic
Reading

Prije godinu dana, točnije 20. lipnja 2008, izašao je posljednji 1.185. broj političko-satiričnog tjednika Feral Tribune iz Splita. Premda je kao podlistak osnovan još prije dvadeset godina, samostalni projekt je pokrenut 1993. u svibnju i bilježi petnaest godina kontinuiranog pojavljivanja na kioscima u Hrvatskoj i regiji

Sada, godinu dana nakon prestanka izlaska lista, može se polemizirati o tome koliko je medijska scena lošija ili možda bolja bez Ferala, može se raspravljati i o tržišnim razlozima financijske propasti projekta, ali ostaje činjenica da su mnogi važni događaji u posljednjih dvanaest mjeseci ostali bez pravog satiričnog odjeka i refleksije.

Aktualna svjetska financijska kriza, lokalni izbori u Hrvatskoj, studentska pobuna, izbor Željka Keruma za gradonačelnika Splita i slični važni događaji bi sasvim sigurno bili duhovito komentirani i popraćeni na stranicama tog tjednika. Da parafraziramo najpoznatiju naslovnicu Ferala s Tuđmanom i Miloševićem u krevetu, zar ima boljeg dodatka naslovu 'Jesmo li se za to borili' od nove redizajnirane montaže sa Sanaderom i Kerumom u krevetu, a nakon današnje objave koalicije HDZ-a i liste Željka Keruma u Splitu.

Naravno, to sada možemo samo zamišljati, Feral Tribune kao tjednik je već dio hrvatske medijske prošlosti. Autori i novinari iz Ferala su sada uglavnom izmješteni u cyberspace, a Predrag Lucić s Borisom Dežulovićem, primjerice,dio te satirične građe zajedno s aktualnostima prezentira u nekoj vrsti kabarea. Baš večeras u prostorijama Pučkog učilišta Zlatna Vrata Predrag Lucić ima promociju svoje zbirke pjesama 'Sun Tzu na prozorčiću'. Tko zna, možda Feral jednog dana prođe tranziciju u formi mjuzikla.

Drugi urednici i novinari kao što su Viktor Ivančić, Igor Lasić i Marinko Čulić najviše objavljuju na internetskim portalima, Drago Hedl je novinar Jutarnjeg lista, a Ivica Đikić glavni urednik Novog Lista. Vladimir Matijanić je u uredništvu Slobodne Dalmacije, a Luko Brailo novinar u Novom Listu.

Primjer Feralovih urednika i novinara je i znakovit indikator činjenice da se novinarske slobode izmještaju iz tiskanih medija na internetska izdanja. Posljedica je to vjerojatno razrađene strategije vlasnika medija i nositelja realne moći u zemlji koji su se usredotočili na banalizaciju tiskanih medija. Dnevne tiskovine i tjednici su preplavljeni žutilom i tabloidnim sadržajem i uspješno se realizira nakana da se 'odgoje' generacije čitalačke publike bez kritičke svijesti i potrebe za relevantnom informacijom.

Činjenica je da se protok informacija u ovakvom tehnološkom vremenu ne može kontrolirati i zaustaviti, pogotovo u cyber prostoru, pa se odustalo od kontrole i ciljano se proizvodi lobotomizirana publika i konzumenti tabloidnog štiva. U tiskanim medijima kontrola ipak ne popušta i kolateralna žrtva takve medijske strategije na duge staze je bio i Feral Tribune. Sada dnevno možemo pratiti kako neki kritički opredjeljeni novinari kao primjerice Hrvoje Appelt i Nataša Škaričić dobivaju otkaze. Iako je tjednik Feral Tribune u posljednjim godinama bilježio pad tiraže i poslovodstvo naprosto nije bilo doraslo tim drastičnim uvjetima, koji zapravo nemaju veze s liberalnim tržištem, a pritom mislimo na sudske presude i odštete, te apsolutno ignoriranje oglašivača bez tržišno utemeljenih argumenata, posljednji čavao u lijes Ferala je na kraju zakucao EPH.

Nino Pavić je to lakonski komentirao izjavom da brojke sve govore, što je notorno licemjerje i arogancija.
Naravno, uz takve vlasnike tiskanih medija, prirodno je da slobodna informacija svoje mjesto nalazi na internetskim portalima i blogovima. Svjedoci smo i da rigidni režimi kao iranski ovih dana nemaju odgovor na novu informatičku tehnologiju. A Feral kao koncept će nastaviti postojati u nekim drugim oblicima i formama. Zasad Media centar iz Sarajeva i Mirovni institut u Ljubljani pripremaju tribinu o projektu Ferala po gradovima bivše Jugoslavije i u prosincu promociju digitaliziranog izdanja svih brojeva Ferala. Ili, kako bi rekli teolozi na Kaptolu, vrag mijenja oblik i formu te se pojavljuje u nepredviđeno vrijeme na nepredviđenim mjestima.

Autor teksta je petnaest godina bio grafički urednik Feral Tribunea, sada piše za tportal.hr i glavni je urednik magazina za arhitekturu i dizajn Dalcasa iz Splita.