Hrvatska SANADER SMISLIO

Dva nova prijedloga za deblokadu pregovora

  • Autor: Hina
  • 18.6.2009 14:22:13
  • 18.6.2009 14:14:30

Hrvatski premijer Ivo Sanader iznio je u četvrtak u Bruxellesu dva nova prijedloga za deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora, ako se ne pronađe rješenje na temelju prvog prijedloga povjerenika Ollija Rehna, koji je prihvatio Hrvatski sabor

Premijer Sanader je to iznio na tribini Zaklade Hanns Seidel te najavio da će s time upoznati čelnike zemalja članica koji dolaze iz redova Europske pučke stranke. Ako se ne prihvati prijedlog povjerenika Rehna, koji je ujedno i prijedlog predsjedničke trojke, 'prijedlog bez amandmana, bez promjena jer je predočen po načelu 'uzmi ili ostavi', onda predlažem da dvije vlade i dva parlamenta donesu zajedničku izjavu u kojoj se kaže da nijedna odluka, ni jedan dokument ne prejudicira granicu', rekao je Sander.

'Ako se taj prijedlog ne prihvati, onda predlažemo da zatražimo zajedničko mišljenje pravnih službi Europske komisije i Vijeća EU-a da nam kažu je li uopće pravno moguće da Hrvatska ili bilo koja druga zemlja u pregovorima s EU-om može prejudicirati granicu. Ako te dvije vodeće pravne službe u Europi kažu da je to moguće, onda ćemo vidjeti koji su to dokumenti i mi smo ih spremni povući jer ne želimo prejudicirati granicu i ne želimo da Slovenija prejudicira', rekao je Sanader. Premijer je naglasio da prihvaćanje jednog od tih prijedloga mora podrazumijevati trenutačnu deblokadu pregovora.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još