SKANDAL U SISKU

HDZ se reklamira sramotnim rasističkim plakatima!

26.04.2013 u 13:26

  • +6

HDZ plakatima u Sisku plaši birače komunistima

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Bionic
Reading

Na tragu parola svog šefa Tomislava Karamarka o crvenoj opasnosti i kriminalizaciji komunističkih obilježja, sisački HDZ-ovci su osmislili plakate za predstojeće lokalne izbore na kojima plaše građane komunizmom. Na jednom iz serije plakata koalicije stranaka pod vodstvom HDZ-a, koje su snimili aktivisti iz Građanske akcije, u lijevoj, bijeloj ruci je krunica, a u drugoj, crnoj (krvavoj) zvijezda petokraka, uz poruke 'Jednostavan izbor za sigurno sutra'

Ovo je dokaz koliko se teško humorom baviti, jer ako si glup, ispadaš SMIJEŠAN, a poanta je biti duhovit... Autor nam je htio poručiti: Glasajte za LIJEVU ruku, jer ona je čista, bez žuljeva i uz to BIJELA i drži križ, što znači da će sve pasti s neba. Nipošto za DESNU ruku sa zvijezdom, koja je prljava od rada i puna žuljeva..., napisao je na Facebooku posjetitelj imena Ja Zmaj.

Naime pod vodstvom aktualnog sisačkog gradonačelnika Dinka Pintarića oformljena je domoljubna fronta 'Svi za Sisak - Za sigurno sutra'. Koalicija okuplja deset stranaka i nezavisnih lista, a HDZ i HSP dr. Ante Starčević su stožerne stranke u koaliciji. Uz njih su HSS, HSLS, Zelena lista, Stranka penzionera, Blok umirovljenici zajedno te nezavisne liste Vere Zaloker, Branka Tompića i lista obrtnika Željka Vrbanusa, poznatog po izradi replike legendarne VW Bube od kovanog željeza i kristala Swarovski, znane i u svijetu.

Uz plakat koji bismo mogli nazvati 'uz pomoć križa i Krista protiv komunista', u optjecaj su pušteni i potpuno crveni leci. U središnjem dijelu crvenog kartona nalazi se zvijezda petokraka iz koje viri par metalaca za volanom, izbečenih faca, s rukama namještenima na heavy metal pozdrav, u kojem radikalni kršćani vide štovanje Sotone. S predizbornog pamfleta nam poručuju da 'Sisak ne želi u ovom smjeru'.

Koalicija 'Svi za Sisak' na svojim je promidžbenim materijalima učinila upravo ono što je Tomislav Karamarko najavio, a to je da će se stranka zauzimati za kriminalizaciju komunističkih obilježja. 'Hrvatski su branitelji u Domovinskom ratu davali svoje živote s krunicom oko vrata, a ne Titovom slikom na prsima ili zvijezdom na čelu - zvijezda je bila agresor na Hrvatsku. Takva obilježja moramo kriminalizirati i mi ćemo to sigurno napraviti', kazao je Karamarko početkom siječnja u Splitu.

Osim što su plakati ispod svake razine političke kulture, pršte govorom mržnje protiv svojih političkih protivnika, aktualne vladajuće garniture koju je njihov šef Karamarko nazvao crvenom peronosporom koju se mora potpuno odstraniti iz Hrvatske. Uz to što potiču mržnju i nesnošljivost prema političkim oponentima, plakati su ujedno rasistički, s obzirom na to da crna ruka drži komunistički simbol, a bijela kršćanski.

Karamarko je, podsjetimo, također najavio da HDZ na sljedećim lokalnim izborima očekuje 'dobar pomak', ali na parlamentarnim izborima 2014. godine, prema njegovim riječima, planira 'tu crvenu peronosporu potpuno odstraniti iz Hrvatske'. Na HDZ-ov plakat trenutno je reagirala internetska zajednica pa je tako Građanska akcija na svojoj stranici na Facebooku objavila usporedbu plakata koji su Nijemcima pojašnjavali zašto i za koga trebaju glasovati.

'Ne možemo, a da ne osjećamo sram i šok. Meni je neugodno zbog njih kad je već njima samima svejedno kako prezentiraju sebe i Sisak. Mislim da su tom antireklamom sebe opisali bolje nego što bi ja to ikako mogla', komentirala je za lokalni portal Sisak.info negativne plakate SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Siska Kristina Ikić Baniček.

S druge strane, iz desne koalicije za Jutarnji list su pojasnili kako su navedeni promidžbeni materijali 'simbolični odgovor na ideologiju i govore premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića kojemu se priviđaju crnokošuljasi'.