SVJETSKO PRIZNANJE MILOŠU

Maslinovo ulje s Pelješca osvojilo New York

25.04.2013 u 16:51

Bionic
Reading

Organsko ekstra djevičansko maslinovo ulje poznatog pelješkog vinara i maslinara Frana Miloša osvojilo je zlatnu medalju u New Yorku. Riječ je o najvećem međunarodnom natjecanju ove vrste na svijetu, International Olive Oil Competiton 2013, gdje se Miloševo ulje miješanih sorti natjecalo u konkurenciji 655 ekstra djevičanskih ulja iz 22 zemlje svijeta

Najviše medalja osvojila su ulja iz Italije, koja su imala i najveći broj prijava. Ulja je ocjenjivao panel od 15 sudaca iz deset zemalja, većinom s akademskim titulama. Natjecanje organizira Olive Oil Times, neovisni newsletter iz Rhode Islanda, te njegov izdavač Curtis Cord, a mogla su se prijaviti samo godišta 2012. Kušanje maslinovih ulja održano je u velebnom njujorškom Međunarodnom centru za kulinarstvo (International Culinary Center) koji je bio i sponzor svjetskog natjecanja o kojem su pisali najugledniji svjetskih mediji, poput New York Timesa. Osim medijske pozornosti, ovo je natjecanje važno jer predstavlja referencu za mnoge ugostitelje, trgovce i uvoznike. Naime, kao i za organska vina, New York je jedno od najvećih svjetskih tržišta i za maslinova ulja.

Iako je vino od sorte plavac mali primarno usmjerenje obiteljske proizvodnje Frane Miloša, velika se pozornost posvećuje i uzgoju maslina te proizvodnji maslinovih ulja. Zlatnom medaljom nagrađeno ulje iz Ponikava natjecalo se u kategoriji organskih ulja srednjeg intenziteta s područja sjeverne Zemljine hemisfere te je osvojilo 8,50 od mogućih 10 bodova.

'Zlatna medalja za nas predstavlja velik uspjeh, posebice u konkurenciji više stotina ulja iz čitavog svijeta. Ona je potvrda kako je dalmatinski teritorij specifično područje koje, u pravim rukama, pruža neprocjenjivo bogatstvo vrijedno pažnje', kazao je Miloš.

Naime, Miloš na području općine Ston kupažira ulje od različitih sorti za koje vjeruje da na najbolji način odražavaju ovaj teritorij. Proizvodnja je ograničena, prije svega zahvaljujući činjenici da se u prvom redu usmjerava na kvalitetu, ne na kvantitetu. Tako je ovog, na svjetskom natjecanju zlatom ovjenčanog organskog maslinovog ulja, miješanjem odabranih sorti proizvedeno tek 500-tinjak litara.

Inače, uz maslinarstvo i vinarstvo, jedna od Miloševih ljubavi je i fotografija, pri čemu uglavnom bira motive koji ponajbolje odražavaju identitet Dalmacije. Tako je maslina bila jedan od glavnih motiva zadnje Miloševe izložbe fotografija 'Pelješki mir', održane u muzeju Glipoteka tijekom Zagreb Wine Gourmet Weekenda.