RUŽA TOMAŠIĆ U 'NEDJELJOM U DVA'

'Ako sam koristila govor mržnje, za to postoje institucije'

21.04.2013 u 16:00

Bionic
Reading

Saborska zastupnica HSP-a Dr. Ante Starčević i buduća europarlamentarka Ruža Tomašić gostujući u emisiji 'Nedjeljom u dva' poručila je kako nije proeuropski orijentirana, ali zato jest prohrvatski. 'Ako Kanađani i Amerikanci mogu napisati da Hrvatska nije spremna za Europsku uniju, ako to može reći Angela Merkel, zašto ne mogu i ja', rekla je Tomašić. Ustvrdila je i kako Hrvatsku iz krize može izvući samo tehnička vlada te najavila povlačenje iz politike nakon idućih parlamentarnih izbora

Ruža Tomašić je u gostima kod Aleksandra Stankovića na HTV-u ponovila kako 'govori ono što misli', ali i priznala kako 'možda nekad riječi krivo okrene' te još jednom zahvalila premijeru Zoranu Milanoviću što joj je pomogao u kampanji. Ustvrdila je i kako nije rekla da je 'Hrvatska samo za Hrvate, a ostali su gosti'.

'Ne tangira me Milanovićev odnos prema meni. On se treba posvetiti kako izvući zemlju iz krize, a ako sam koristila govor mržnje, za to postoje institucije. Hrvatska je država svih građana, koji su ravnopravni, ali koji se moraju ponašati u skladu sa zakonima i moraju poštivati Hrvatsku ako je već ne vole', rekla je Tomašić.

Upitana što misli o položaju Srba u Hrvatskoj, poručila je kako svi moraju biti ravnopravni te rekla kako pripadnika srpske manjine na popisu stanovništva 'ima negdje pet-šest posto, a u vlasti i Vladi Srba ima 30 posto'. Na Stankovićevu konstataciju kako to nije točno, nego da se samo dvoje ministara izjašnjava kao Srbi, odgovorila je: 'To su mi ljudi, novinari kojima vjerujem, rekli da je to tako.'

'Uostalom, u Hrvatskoj ne bi trebalo pisati nacionalnost nego državljanstvo. I Srbima sam pomagala, iako se nemam razloga pravdati. Kad se kaže da je netko nešto napravio ne bi trebalo biti da je to napravio 'bivši branitelj' ili 'Srbin', nego imenom i prezimenom. Hrvatska je država hrvatskog naroda i kad bi se svi osjećali kao hrvatski narod, ne bismo imali problema', ocijenila je Tomašić.

Ustvrdila je kako 'nema nikakvih problema' s nacionalno miješanim brakovima, a za uvođenje ćiriličnog pisma u Vukovaru rekla je kako se 'nameće teza da smo svi protiv ćirilice'. 'Nismo protiv ćirilice i nitko nema protiv nje ništa, ali ne u Vukovaru. Ona tamo znači ubojstvo, progon, razrušeni grad. Jesam jednog dana za ćirilicu, ali ne sada', kaže Tomašić.

Kad je rješenje za gospodarsku krizu u kojoj se Hrvatska nalazi u pitanju, smatra kako to 'struka treba riješiti'. Po njenom mišljenju, 'nema političara koji će Hrvatsku izvući iz krize'. 'Politika je jednostavna, iako je vole mistificirati. Da sam premijerka, organizirala bih tehničku vladu', potvrdila je Tomašić.

Priznala je i kako joj je 'dosta politike' te najavila kako će na političkoj sceni ostati do idućih parlamentarnih izbora. Dotad planira okupiti sve pravaške stranke, ali pod uvjetom da u budućoj jedinstvenoj stranci nitko od aktualnih lidera ne postane predsjednik.


Govorila je i o svojem životnom putu, odlasku u Kanadu sa samo 15 godina i kako je tamo postala policajka te opisala svoju borbu protiv narko-mafije na Korčuli. 'Ne želim se sjećati toga. Nisu me ljudi podržali kako su trebali, a kad mi je kćer udario auto… Nikad nisu našli onoga tko je to uradio, nisu se ni trudili. Kad dijete zove u 11 uvečer, nije baš ugodno', rekla je Tomašić, nakon čega se rasplakala.

Potom je sa sjetom govorila i o svom djetinjstvu i kako je uvijek htjela biti dečko, pa joj je i majka rekla kako ju je 'Bog trebao stvoriti dečkom'. 'Ne vjerujem da bih bolje prošla da sam bila muško. Želja mi je bila biti policajka i opet bih ponovno isto uradila da mi je sad 20 godina, jer sam cijeli život radila ono što sam voljela', ispričala je Tomašić.

Priznala je i kako ima problema sa zdravljem, pa je ponovila kako će joj zbog svega idući parlamentarni izbori biti maksimum. Želja joj je jedinstvenu pravašku stranku postaviti na noge, osvojiti što više saborskih mandata te, kako je istaknula, 'otići sa super osjećajem, brati masline i uzgajati cvijeće'. Na kraju emisije još je izrecitirala nekoliko stihova, pohvalivši se kako je još u osnovnoj školi bila redovita na natjecanjima.