SUSJEDI NEPOPUSTLJIVI

RH neće prejudicirati granicu sa Slovenijom

11.12.2008 u 13:14

Bionic
Reading

Hrvatska prihvaća francuski prijedlog kojim bi se jamčilo da nijedan dokument u pregovaračkom procesu neće prejudicirati granicu između Hrvatske i Slovenije, ali čini se da ga Slovenija ne prihvaća, izjavio je u Bruxellesu premijer Sanader

'Hrvatska je spremna dati izjavu i prihvatiti francuski prijedlog, bolje rečeno mi smo ga prihvatili, ali izgleda da Slovenija nije', izjavio je Sanader po dolasku na sastanak čelnika Europske pučke stranke koji se održava u četvrtak u Bruxellesu, uoči europskog summita.

Riječ je o europskom načelu za koje premijer Sanader, kako je rekao, misli da ga treba prihvatiti i Slovenija, 'jer sve drugo što će se dogovarati pred Međunarodnim sudom pravde druga je priča, tamo će svatko donijeti svoje argumente'.

'Sada je prvi korak da i Hrvatska i Slovenija pod francuskim predsjedanjem daju izjave, i mi smo spremni to učiniti, da nijedan dokument neće prejudicirati granice. Više od toga nemam što reći jer sve drugo će se rješavati u prijateljskim odnosima između naših država pred Međunarodnim sudom pravde', istaknuo je Sanader.
Dodao je da su Bledski dogovor između njega i tadašnjeg slovenskog premijera Janeza Janše prihvatile i oporbe u objema državama.

Na pitanje zašto Slovenija ne prihvaća francuski prijedlog izjave, Sanader je rekao: 'Ne znam, to morate pitati njih'.

Francusko predsjedništvo EU-a već je nekoliko dana u intenzivnom kontaktu sa Slovenijom, radeći na tekstu izjave kojom bi se zajamčilo da Hrvatska svojim dokumentima u pristupnom procesu ne prejudicira granice, što Ljubljana navodi kao razlog zbog kojega ne daje pristanak na otvaranje i zatvaranje većeg broja poglavlja. Dosad nema napretka u tim konzultacijama, a iz onoga što je javnost mogla doznati, Ljubljana traži da se u tekst unesu neki elementi koji bi joj mogli pomoći da kasnije nameće svoje viđenje razgraničenja između dviju država, što je francuskom predsjedništvu i ostalim članicama neprihvatljivo.

Upitan smatra li da Slovenija ucjenjuje Hrvatsku, Sanader je rekao da je to prejaka riječ i da treba sačekati do 19. prosinca kada je predviđena Međuvladina konferencija o pristupanju na kojoj bi Hrvatska, ako Slovenija dade pristanak, mogla otvoriti 10 i zatvoriti pet poglavlja.

'Ne bih rekao da Slovenija ucjenjuje Hrvatsku, mislim da je to prejaka riječ, vidjet ćemo do 19. prosinca i nakon toga ćemo moći dati konačnu ocjenu', rekao je Sanader.

Hrvatski premijer je istaknuo da je protivno europskim načelima nametati bilateralna pitanja kao dio pregovaračkog procesa.

Sanader je najavio da će na sastanku čelnika EPP-a predložiti donošenje izjave o načelu da bilateralna pitanja ne mogu biti dio pregovaračkog procesa.
Upitan o sutrašnjem izvješću glavnog haškog tužitelja Sergea Bramertza Vijeću sigurnosti, Sanader je rekao kako očekuje da će to izvješće biti pozitivno.
'Problema s dostavom dokumenata ima, neki dokumenti koje oni traže ne mogu se pronaći, ali postoji istraga i inicijativa državnog odvjetnika da se neki ljudi procesuiraju. Pričekat ćemo završetak istrage i nakon toga ćemo vidjeti što možemo reći. Mi smo o svemu tome izvijestili glavnog haškog tužitelja i očekujem da će on to uvažiti', rekao je Sanader.

 

Čelnici europskih zemalja išefovi oporbenih stranaka iz redova Europske pučke stranke (EPP) pozvali su učetvrtak sve zemlje članice EU-a da obnove svoju privrženost pregovaračkomprocesu s Hrvatskom na temelju ispunjavanja objektivnih kriterija u koje netreba miješati bilateralna pitanja.

'Europska pučka stranka (EPP) sa zadovoljstvom iščekuje sljedeću Međuvladinukonferenciju 19. prosinca 2008. godine koja treba odraziti napredak koji jeučinila Hrvatska. EPP poziva sve zemlje članice da obnove svoju privrženostpregovaračkom procesu, utemeljenom na ispunjavanju objektivnih kriterija islobodnom od uplitanja bilateralnih pitanja', kaže se u izjavi jednoglasnoprihvaćenoj na prijedlog hrvatskog premijera Ive Sanadera.