KALMETA TVRDI

Gaženica je zaustavljena, milijunski krediti se vraćaju bankama

29.04.2013 u 15:21

Bionic
Reading

Tvrdnja da je projekt izgradnje luke Gaženica zaustavljen kamen je temeljac na kojem će zadarski HDZ pokušati izgraditi put prema izbornoj pobjedi na predstojećim lokalnim izborima. Jasno je to nakon današnje konferencije za novinare koju je sazvao HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zadra Božidar Kalmeta, ovaj put u ulozi predsjednika Županijskog odbora stranke, i to na samom gradilištu luke. Zanimljivo je kako ravnatelj Lučke uprave Emil Bilić o ovom političkom skupu nije imao nikakvu informaciju

Kalmeta je s gata broj 4 poručio kako je za građane Zadra i žitelje Zadarske županije neprihvatljivo zaustavljanje projekta te tvrdi kako bi završetak luke Gaženica, zajedno s poslovnom zonom Crno, trebao riješiti problem nezaposlenosti u Zadru. 'Ova luka nije samo luka, ovo je jedan gospodarski i prometni projekt. Ova luka skupa s gospodarskom zonom Crno, homeportom za kruzere i svim onim što se veže za nju otvorila bi, što izravno što neizravno, nekoliko tisuća novih radnih mjesta, i to vrlo skoro', rekao je Kalmeta. Izvijestio je kako je prije nekoliko dana Vijeće Lučke uprave u Zadru na preporuku Vlade donijelo odluku da se 55 milijuna eura 'vrlo povoljnih kredita' povuče i vrati bankama.

'Time se praktički zaustavlja treća faza izgradnje luke, odnosno izgradnja terminala. Bez terminala kakav je predviđen luka ne može biti u funkciji. Umjesto toga, Vlada se odlučila za improvizaciju vrijednu dva milijuna i 200 tisuća kuna. Ovdje se, dakle, ne bi gradio terminal, nego bi se na mjestu koje je sad predviđeno za parkiranje improvizirala nekakva montažna građevina koja bi služila kao terminal. Hoće li to biti kontejner ili što će biti, ne znam, ali ne može zadovoljiti milijun i po do dva milijuna putnika koji bi trebali prolaziti kroz ovu luku. To je smiješno i to su gluposti. Mi na to nećemo i ne možemo pristati. Da se projekt nastavio kako je zamišljen, dogodine bi zgrada mogla biti gotova, pa tako i kompletna luka, te bi projekt koji se radi 20 godina bio završen', ustvrdio je Kalmeta i naglasio kako njegove riječi nemaju nikakve veze s lokalnim izborima. 'Riječ o projektu za sljedećih 100 ili 200 godina. Ovo je projekt puno duži i važnijih od izbora', zaključio ja HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zadra.

Istovremeno Gradska uprava na čelu sa Zvonimirom Vrančićem, koji će na lokalnim izborima biti kandidat za Kalmetinog zamjenika, odustaje od temeljite rekonstrukcije solarne instalacije Pozdrav suncu za koju je bilo predviđeno 700 tisuća kuna te ga najavljuje za jesen, a na teren šalje radnike da improviziraju i za deset puta manju svotu novca pokušaju glasovitu turističku atrakciju, koja je mjesecima u kvaru i mrklom mraku, kako-tako osposobiti za turističku sezonu.