IZ DRUGOG KUTA

Medijski pogled na 'gdje sam bila, što sam radila' Jadranke Kosor

20.04.2013 u 10:20

Bionic
Reading

Kad je doznala da se HDZ definitivno odrekao nje i njezinih usluga, bivša predsjednica te stranke i bivša premijerka Jadranka Kosor u jednoj rečenici opisala je svoj politički put: 'Kad sve zbrojim i oduzmem, u ljudskom smislu mogu reći: gdje sam bila – nigdje, što sam radila – ništa, no dosta sam učinila u političkom smislu i kao ministrica i kao predsjednica vlade.' Potom je priznala da je za nju HDZ 'završena priča'. No zanimljivo je kako tu priču, odnosno Jadranku Kosor kao političarku i njezin angažman u stranci, vladi i Saboru, vide oni u čijim je tekstovima, prilozima i reportažama često bila u glavnoj ulozi

Novinski izvjestitelji koji godinama prate vrh političke scene u Hrvatskoj, u usponu i padu Jadranke Kosor, dan nakon njenog konačnog isključenja iz HDZ-a, vide nekoliko etapa u kojima se mijenjao i odnos prema medijima. Od ulaska u politiku, a priznaje i sama da ju je 'doslovce za ruku' tamo doveo predsjednik Franjo Tuđman, preko dužnosti ministrice, pa sve do premijerske pozicije i saborskih klupa, gotovo dva desetljeća je na novinskim stranicama i udarnim vijestima na radiju i televiziji.

'Kao ministrica bila je izuzetno vrijedna, stvarno je putovala po cijeloj Hrvatskoj, išla je među braniteljsku i stradalničku populaciju, na svako prepoznavanje posmrtnih ostataka, među obitelji. S vremenom je na tu priču oguglala i to je očito bilo motivirano njenom ambicijom. Osim što je vrlo ambiciozna, i politički je vrlo mudra, pa je svaki put znala koja je njena pozicija, koliko može prema gore i što treba prema dolje. Prema dolje - marljivo je skupljala biračku bazu, a prema gore – izvršavala je svoje obveze i radila ono što joj se kaže, a to je za jednog političara dosta mudar put', smatra Nataša Božić, reporterka RTL-a i dugogodišnja novinarka Novog i Jutarnjeg lista.

'Gurana u prve redove'

I Tatjana Krajač kaže da je Kosor 'uvijek bila radnik', ali i da je 'radi vlastite promocije nerijetko pristajala biti u prvim redovima kada to nitko nije htio, pa i gurana da istupa u škakljivim situacijama'.

S razmišljanjem da je Jadranka Kosor bila ambiciozna slaže se i Iva Boban, izvjestiteljica agencije Hina, uz napomenu da je i 'vrlo strpljiva osoba, političarka koja je pazila na detalje i znala gdje joj je mjesto'. 'Znala je s medijima. I danas to zna. Jako vješto iskorištava situaciju i kod nje se ništa ne baca, ne propušta priliku pojaviti se u medijima. Imidž je strpljivo gradila i nije to bilo samo plakanje nad teškim sudbinama, nego je stvarala fondove za braniteljsku djecu, stambeno zbrinjavala ljude, pomagala braniteljima. Prema vani je uvijek pokazivala to mekano lice, no oni koji su joj bili podređeni kažu da je, najblaže rečeno, bila čvrste ruke', kaže Iva Boban.

Tatjana Krajač, reporterka Nove TV, također tvrdi da Kosor nikada nije skrivala svoju ambiciju. 'Dobro se nosila i s činjenicom da je nerijetko bila 'druga violina' za koju nisu mnogi marili. Čak se i svjesno borila u predsjedničkoj kampanji protiv Stjepana Mesića, znajući da nema šansu za pobjedu. Čak je i vladu i stranku dobila na dar, ne izborima već odlukom Ive Sanadera, pa će se mnogi složiti da nikada ne bi imala to što je imala da joj nije poklonjeno. Pratila ju je karizma gubitnice od lokalnih, preko predsjedničkih, da bi na kraju izgubila i parlamentarne, a onda i stranačke izbore', podsjeća Tatjana Krajač.

Nije se mogla obuzdati ako joj se nešto nije svidjelo

Tatjana Krajač s Nove TV navodi kako osobno nikad nije imala problema s Jadrankom Kosor, jer je i kao zastupnica, i kao ministrica, ali i premijerka za novinare bila otvorena te bi se uvijek javljala na pozive i poruke. Ipak upozorava kako se 'nije se mogla obuzdati kada je trebalo prosvjedovati protiv napisa, priloga ili tekstova koji joj se nisu svidjeli'. 'Nije bila zlopamtilo. Bez obzira na bolje i lošije odnose dostupna je uvijek, što je i logično jer je svjesna da bez medija pogotovo sada nakon svega, više ne bi imala prostor za javno djelovanje', ukazuje Krajač.


Kad se vrati u vrijeme Kosoričinog dolaska u Banske dvore, Nataša Božić sjeća se mnogih neugodnih situacija, jer je prva i za sada jedina premijerka u hrvatskoj povijesti bila 'vrlo osjetljiva na kritike i sve shvaćala osobno'. 'S pozicija medijskih izvjestitelja bila je gotovo nemoguća dok je bila premijerka, jer je bila užasno osjetljiva na bilo kakvu kritiku, a njezina glasnogovornica zvala je novinare nakon svakog oštrijeg teksta. Jedno vrijeme smo njezin ured za odnose s javnošću zvali ured za demantiranje, jer je znala po nekoliko demantija dnevno slati medijima', prisjeća se Božić.

Imala je dojam da tadašnja premijerka 'jednostavno pazi na svaku riječ i da se više bavi svojom slikom u javnosti nego ozbiljnim poslom'. 'Taština ju je u najvećoj mjeri i koštala velikih neprijateljstava koja su se rodila prema njoj unutar stranke, ali i velike antipatije javnosti', ocjenjuje Božić.

U upravljanju strankom novinari tvrde da je vladala 'čvrstom rukom' i da je u tome bila 'prava preslika' Ive Sanadera, pokušavala je svoj autoritet graditi ponašajući se kao on, pa je inzistirala da je u svakoj prilici oslovljavaju s 'predsjednice!'.

'Kao predsjednica stranke i vlade svima koji su joj se ikada bili zamjerili na neki način je vratila. O tome kako je vodila stranku i vladu najviše govori činjenica da su joj ljudi, čim više nije na poziciji, okrenuli leđa. Neki će reći 'to je politika', ali postoje primjeri u politici gdje se to nije dogodilo. Npr. unatoč negativnom imidžu i mnogim suprotstavljenim mišljenjima, i nakon odlaska u političku mirovinu sumnjam da bi neki HDZ-ovac okrenuo leđa Luki Bebiću i da ga ne bi pozdravio. Njoj se to događa', primjećuje Krajač.

Sve tri sugovornice tportala smatraju da joj je izbacivanje Sanadera kad je pokušao ponovno osvojiti HDZ bio potez karijere u stranci, dok je pristupanje Hrvatske Europskoj uniji vrhunac njenog političkog djelovanja.

Europska i antikorupcijska priča

'Činjenica jest da je Kosor u vrijeme antikorupcijske priče, kao nitko prije, na žalost ni poslije, uredno rekla 'neka institucije rade svoj posao' i pritom to stvarno mislila', navodi Iva Boban. Upravo su joj antikorupcijska i europska priča, prema mišljenju izvjestiteljica, dva najveća rezultata koja je donijela Hrvatskoj.

Definitivno joj je najveći plus u očima javnosti bilo izbacivanje Ive Sanadera, ne toliko zbog izbacivanja, već zbog činjenice da su mnoge navodne malverzacije stigle u javnost, ali i do suda. Kako će sve to završiti, treba tek vidjeti. Kad je o djelovanju u vladi riječ, najveći uspjeh koji joj se nikada neće moći oduzeti jest deblokada pregovora, njihov nastavak te stavljeni potpis na Pristupni ugovor', ukazuje Krajač.

Jadranka Kosor završila je svoju priču u HDZ-u, zbrojila i oduzela što je do sada imala, pa u stilu Scarlett O'Hara rekla 'Sutra je novi dan' i nastavila svoju političku karijeru. Kako će se ta karijera nastaviti, ovisit će ne samo o njoj, nego i cjelokupnim prilikama na političkoj sceni Hrvatske.