POBUNA UGOSTITELJA

Potpisivanje peticije protiv zabrane pušenja

17.06.2009 u 14:09

Bionic
Reading

U organizaciji Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) danas se širom Hrvatske na glavnim gradskim trgovima ili drugim prometnim mjestima održava jednodnevno javno potpisivanje peticije za izmjenu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika ovom peticijom ističe svoje zahtjeve za izmjenu tog zakona, kojima bi se spriječilo zatvaranje ugostiteljskih objekata i gubitak brojnih radnih mjesta, istaknuo je predsjednik HOK-a Mato Topić na Trgu bana Jelačića na kojem se u Zagrebu potpisuje peticija.

Topić je rekao da je ugostiteljstvo važna gospodarska grana u turističkoj zemlji kao što je Hravtske te je nužno sačuvati što više radnih mjesta i obrta te dodao kako je od primjene zakona, odnosno zabrane pušenja na javnim mjestima, zatvoren 121 obrt.

Mišljenja je kako bi Hrvatska trebala koristiti iskustva Austrije koja je imala tri godine prilagodbe prije stupanja na snagu takvog zakona.

Ugostitelji zahtijevaju da im se zakonskim izmjenama za ugostiteljske objekte površine do 50 četvornih metara omogući da sami mogu izabrati žele li da njihovi objekti budu pušački ili nepušački.

Za ugostiteljske objekte površine iznad 50 četvornih metara predlažu da se do 30 posto ukupne površine može fizički odvojiti i osposobiti za pušače te da je u tim prostorima dozvoljena konzumacija.

Peticija se potpisuje od 15. do 30. lipnja u ugostiteljskim objektima te u prostorijama udruženja obrtnika i područnim obrtničkim komorama.

Predsjednik Ceha ugostitelja i predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Zlatko Puntijar i Nenad Šepak su istaknuli kako očekuju veliku podršku građana te kako je odaziv za sada jako dobar.

Ističu kako su sigurni da će peticija uroditi plodom te kako će skupljeni potpisi biti upućeni u Vladu i resorna ministarstva zdravstva, gospodarstva i turizma te kako očekuju nove razgovore s predstavnicima Vlade oko promjene Zakona.