Hrvatska HRVATSKI PROBLEMI

Economist: Europska unija zasićena je proširenjem

  • Autor: tportal.hr
  • 11.12.2008 13:03:34
  • 11.12.2008 13:02:00

Britanski tjednik Economist naglašava da se Hrvatska suočava s četiri zapreke u pristupanju Europskoj uniji, od kojih je najveća ona na koju Zagreb ne može utjecati - zasićenje Unije proširenjem

U članku objavljenom u broju od 10. prosinca Economist podsjeća da su ministri vanjskih poslova EU-a na sastanku u ponedjeljak odbacili poziv Europske komisije da se odredi kraj 2009. kao ciljni datum za završetak hrvatskih pretpristupnih pregovora.

Dosad je Hrvatska zaljučila pregovore u samo četiri poglavlja, u 17 poglavlja pregovori su u tijeku, a tek trebaju početi u još 14 poglavlja. S tog stajališta čini se da izgledi Hrvatske da završi pristupne pregovore do kraja 2009. nisu preveliki, piše britanski tjednik.

 

 

Economist piše da se zapreke koje stoje pred Hrvatskom mogu svrstati u četiri skupine. Prava skupina su problemi sa susjednom Slovenijom

 

Druga skupina zapreka su problemi s korupcijom i organizirnim kriminalom, a treća nezadovoljstvo Nizozemske suradnjom Zagreba s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY).

 

 

Podsjetivši na nedavna ubojstava Ivane Hodak i Ive Pukanića, Economist navodi da su ti slučajevi dali poticaj za formiranje posebnih sudova za efikasnija suđenja, poboljšanje programa zaštite svjedoka i oduzimanje imovine pripadnicima organiziranog kriminala.

 

 

starih članica EU-a postoji zamor od proširenja, zabrinutost zbog kandidature Turske za članstvo, te želja da se prije daljnjih proširenja riješe institucionalna pitanja EU-a, što Economist navodi kao četvrtu skupinu problema.

 

 

Kad se gledaju te četiri skupine, čini se da vlada prve dvije može riješiti relativno brzo, pod uvjetom da postoji neophodna politička volja, piše tjednik.

 

Nizozemski problem bi mogao biti teže rješiv od slovenskoga, budući da je rat završio prije manje od petnaest godina, a neki od hrvatskih optuženika pred ICTY-em u dijelu hrvatske populacije smatraju se nacionalnim herojima.

 

 

Economist smatra da se najviše neizvjesnosti nalazi u četvrtoj skupini zapreka, osobito kada je riječ o zasićenju proširenjem među starim članicama EU-a. Najveći je problem za Hrvatsku to što ona može učiniti vrlo malo, ili gotovo ništa kako bi se prevladale te poteškoće, piše britanski tjednik.

 

 

U tom je kontekstu uskraćivanje ciljanog datuma za završetak pregovora zabrinjavajuće za Hrvatsku. Da je datum određen, članice EU-a bi na sebe preuzele teret da obave svoj dio posla kako bi pripremile ulazak Hrvatske u članstvo do 2010. ili 2011. kao 28. zemlje članice. Hrvatska vlada trebala bi biti zabrinuta jer bi druge zemlje članice mogle iskoristiti slovensko-hrvatski spor kako bi prikrile činjenicu da nisu voljne podržati pristup Hrvatske nakon što ispuni uvjete, piše Economist.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još