USKLAĐIVANJE RASPOREDA

Odgođen sastanak Rehn-Jandroković-Žbogar

17.06.2009 u 11:58

Bionic
Reading

Novi sastanak povjerenika za proširenje Ollija Rehna s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom održat će se u četvrtak ujutro umjesto u srijedu popodne, potvrdila je Rehnova glasnogovornica Krisztina Nagy.

'Sastanak će se održati sutra ujutro. Ne bih to nazvala odgodom, pretpostavljam da su tako međusobno uskladili raspored', rekla je Nagy.

Ranije je bilo planirano da se sastanak održi u srijedu popodne ili navečer.

Povjerenik Rehn je na posljednjem sastanku u Luxembourgu iznio Hrvatskoj i Sloveniji blago izmijenjeni plan za rješavanje njihova graničnog prijepora. Nakon toga je rečeno da ministri Jandroković i Žbogar trebaju obaviti konzultacije 'kod kuće' kako bi se vidjelo može li se pronaći rješenje koje bi omogućilo nastavak hrvatskih pristupnih pregovora koje Slovenija blokira već šest mjeseci.

Rehn je rekao da 'sada postoje svi elementi da se hrvatsko-slovenski granični prijepor riješi u kontekstu summita EU-a', koji se u četvrtak i petak održava u Bruxellesu.
Hrvatska je prihvatila prijedlog, prema kojem bi se granično pitanje riješilo pred ad hoc arbitražnim sudom, a koji je Rehn iznio 22. travnja. Slovenija je taj prijedlog odbila i ponudila nekoliko amandmana kao uvjet za njegovo prihvaćanje. Povjerenik Rehn je potom donekle izmijenio prvotni prijedlog.

Nakon posljednjeg sastanka u Luxembourgu, hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković rekao je da su obje strane ostale na svojim ranijim stajalištima.

Slovenski premijer Borut Pahor je rekao da je u načelu zadovoljan 'novim' internim prijedlogom Ollija Rehna koji je po njemu 'uvažio neke važne slovenske prijedloge', dok su slovenski mediji ocijenili da izmijenjeni Rehnov prijedlog ne uvažava glavni sadržaj iz slovenskih amandmana, odnosno 'načelo pravičnosti' i postizanje 'kontakta s otvorenim morem' zbog čega su mogućnost pristajanja na takav sporazum već odbacile tri oporbene stranke, među kojima i najveća oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše koji smatra da arbitraža bez 'načela pravičnosti' ne bi imala smisla.

U četvrtak će u Bruxellesu boraviti i hrvatski i slovenski premijeri Ivo Sanader i Borut Pahor te se ne isključuje mogućnost njihovog susreta.