INICIJATIVA MLADIH APELIRA

Hrvatska treba ispuniti svoju dužnost prema žrtvama Ahmića

16.04.2013 u 14:28

Bionic
Reading

U povodu 20-godišnjice zločina u Ahmićima u kojima su hrvatske snage u BiH ubile preko stotinu ljudi, uključujući 16 djece i maloljetnika, Inicijativa mladih za ljudska prava ostavila je cvijeće i zapalila svijeće ispred veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Zagrebu. Pozvali su politički vrh Hrvatske da se jasno odredi prema ovim zločinima i odgovornosti RH za njih i time ispuni svoju dužnost prema žrtvama i preživjelima

Zločini u Ahmićima bili su vrhunac politike etničkog čišćenja koju je provodilo vodstvo tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne (ranije Hrvatske zajednice Herceg-Bosne) u suradnji i uz podršku tadašnjeg vodstva Republike Hrvatske, podsjeća Inicijativa mladih

Cilj takve politike bio je stvaranje zasebne političke, kulturne i teritorijalne, etnički homogene cjeline na području Bosne i Hercegovine.

U više slučajeva vođenih pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) za ovaj i druge zločine osuđen je niz političkih i vojnih dužnosnika Hrvatske Republike Herceg-Bosne i HVO-a (Dario Kordić, Mario Čerkez, Zlatko Aleksovski, Tihomir Blaškić, Miroslav Bralo i dr.).

MKSJ je tijekom suđenja u ovim slučajevima zaključio kako se radilo o sustavnim zločinima koji su u dijelu označeni kao zločini protiv čovječnosti. MKSJ je također ustvrdio kako je ova politika zločina vođena uz podršku Republike Hrvatske te planirana iz Zagreba i kako je Hrvatska imala ukupnu kontrolu nad snagama HVO-a i pomagala u vođenju i koordinaciji ovih jedinica. Haški sud je ustvrdio kako se u svim ovim slučajevima radi o međunarodnom sukobu između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Napad na Ahmiće i druga sela imao je za cilj zločine nad civilima. Ovo je razvidno iz utvrđenih činjenica kako su civili ubijani u kućama te strateški dok su pokušavali pobjeći iz sela. Najznačajniji izvještaji o zločinima, poput onih Promatračke misije Europske zajednice, zabilježili su kako su religijski objekti te velika većina kuća u vlasništvu Bošnjaka spaljeni i uništeni.

Čak i 20 godina nakon ovih zločina, u Hrvatskoj prevladava poricanje sudjelovanja i odgovornosti Republike Hrvatske za njih.

Upravo je jučer MKSJ objavio kako će prvostupanjska presuda u slučaju Prlić et al. (IT-04-74) biti donesena 29. svibnja ove godine. U ovom se slučaju sudi najvišim političkim i vojnim dužnosnicima Hrvatske Republike Herceg-Bosne i Slobodanu Praljku, koji je u to vrijeme bio pomoćnik ministra obrane Republike Hrvatske i predstavnik Ministarstva obrane RH pri političkom i vojnom vodstvu Hrvatske Republike Herceg-Bosne i HVO-u. Optužnica ih tereti da su, u suradnji s drugim osobama poput tadašnjeg predsjednika RH Franje Tuđmana, ministra obrane RH Gojka Šuška i generala HV-a Janka Bobetka sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem trajnog uklanjanja Bošnjaka i drugih nehrvata s područja tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Inicijativa mladih za ljudska prava apelira na političko vodstvo u Republici Hrvatskoj da se, 20 godina od pokolja u Ahmićima, jasno odredi prema ovim zločinima i odgovornosti Republike Hrvatske za njih i time ispuni svoju dužnost prema žrtvama i preživjelima.