IZVUČENO IZ ZABORAVA

HDZ se još nije riješio Sanaderovog BMW-a

17.06.2009 u 09:20

Bionic
Reading

Skupocjeni blindirani BMW, koji je HDZ kupio za potrebe šefa stranke i premijera Ive Sanadera, još nije prodan. Iako su iz te stranke još u travnju tvrdili da samo čekaju nekoliko dana da im stignu papiri te da će automobil vratiti proizvođaču, to ni dva mjeseca kasnije nisu učinili

ZAGREB - 'Nije još sve gotovo. Mislim, to je gotova stvar, vraćamo ga proizvođaču, ali još samo čekam da mi stignu papiri, trebali bi kroz nekoliko dana. Čim stignu papiri, obavijestit ćemo javnost o svemu', odgovorio je na pitanje novinara Novog lista glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak. Isto je, međutim, izjavio i 17. travnja: 'Upravo završavamo postupak prodaje BMW-a, sva dokumentacija bit će završena kroz nekoliko dana.'

'Gluhi' HDZ i Vlada

Na adresu glasnogovornice HDZ-a Sunčane Glavak i glasnogovornika VladeZlatka Mehuna 8. travnja poslan je upit o BMW-ima pred HDZ-ovomsredišnjicom. S obzirom na to da je upit potpuno ignoriran, Novi listje telefonom zatražio objašnjenje od Sunčane Glavak, koja je tvrdila dae-mail nije vidjela te je zamolila da upit ponovi. Rečeno - učinjeno:e-mail je još jednom poslan 17. travnja na adrese Mehuna i Glavak uVladi i u HDZ-u, ali odgovora još uvijek nema. 

Od kada je krajem ožujka, u jeku Vladinih poziva na štednju, izbila afera s kupnjom novog, više od četiri milijuna kuna vrijednog BMW-a za potrebe premijera Ive Sanadera, HDZ da bi sanirao štetu svojem imidžu prodaje BMW. Sredinom travnja Jarnjak je objavio da je postignut sporazum s proizvođačem da se automobil vrati u BMW jer na 'normalnom' tržištu za njega nema kupaca. Sanader se u blindiranoj 'sedmici' prestao voziti odmah po izbijanju afere i prešao u ponešto skromnije varijante 'petice' koje su na raspolaganju Vladi i njemu kao štićenoj osobi.

Novinari Novog lista, međutim, već puna dva mjeseca bezuspješno pokušavaju u HDZ-u doći do podataka o još dva automobila marke BMW koje su u proteklih nekoliko mjeseci u više navrata primijetili i snimili pred središnjicom HDZ-a na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

Radi se o BMW-u 745 I, registarskih oznaka ZG 9636 AP te o BMW-u 530 D, registracije ZG 0507 MM, oba metalik srebrne boje, jednake onoj kakav je bio blindirani Sanaderov BMW koji HDZ prodaje. U jeku afere s kupnjom luksuznog automobila, dva slična vozila parkirana pred središnjicom HDZ-a privukla su pažnju čitatelja koji su dostavili redakciji Novog lista informacije o 'nepoznatim' BMW-ima.

Novinarsko zanimanje dodatno se pojačalo kada su provjerom na stranicama osiguranja utvrdili da je pod tim registracijama u posljednjih pet godina bilo registrirano čak sedam različitih BMW-ovih automobila.