KATASTROFALNA SITUACIJA

Nitko ne želi raditi u Domovima za djecu i mladež

17.06.2009 u 09:28

Bionic
Reading

Slučaj navodne prostitucije u osječkom Domu za djecu i mladež rezultirao je nečim pozitivnim. O katastrofalnom stanju u takvim ustanovama diljem Hrvatske konačno je javno progovorilo. Stanje u domovima bila je i sinoćnja tema emisije HTV-ove emisije 'Otvoreno'

Gosti emisije zajedno su izrazili jedno mišljenje, a to je da u našoj zemlji nitko ne želi raditi posao socijalnih pedagoga i psihologa u ustanovama s djecom s poremećajima u ponašanju.

Koliko je problem velik, potvrđuju riječi Dorice Nikolić, državne tajnice za socijalnu skrb, koja kaže da u Hrvatskoj postoji 11 domova, a svaki od njih ima problem manjka stručnoga kadra jer on 'bježi iz takvih institucija, oni ne žele tamo raditi'.

'Županija Osječko-baranjska davala je stipendije za studij socijalne pedagogije, ali nitko se nije javio i sredstva su morala biti preusmjeravana. Nema osoba koje su zainteresirane, a ako i ima, odlaze raditi u školu, gdje je posao jednostavniji', objasnila je Jasminka Dević, ravnateljica Doma u Osijeku koji posljednjih dana puni naslovnice svih medija, piše Večernji list.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić dodala je da su još u ožujku pokrenuli mijenjanje zakona: 'Uputili smo niz rješenja, a jedno je dizanje dobne granice na 16 godina. Ne možemo biti imuni na druge zemlje koje su drukčije postavile granicu, koja je u nekim zemljama 18 godina. Predložili smo da se počinitelji, oni koji koriste seksualne usluge, kazne, a ne samo oni koji su odgovorni za podvođenje. Djeca ne znaju za posljedice takvog odnosa.'

Upozorili su na stigmatizaciju djece koja se nalaze u ustanovama te naglasili da ih je ovaj slučaj navodne prostitucije i pozornost medija dodatno ugrozio. 'U odgojne domove dolaze oni koji imaju poremećaj u ponašanju. Ono što javnost ne zna ili ne želi čuti je da taj poremećaj nije ničim izazvan. To su djeca koja su višestruko zlostavljana, prolazila su traume koje ne bismo nikome poželjeli. Većina naših korisnika je prošla teške životne traume, radi se o djeci koja trebaju pomoć, a ne odbacivanje od društva i stigmatizaciju. Maloljetnice iz ovoga nisu ništa dobile, nego je razrušeno ono malo što se izgradilo u njihovim životima', upozorila je ravnateljica osječkog Doma.

Mila Jelavić burno je reagirala na tvrdnje Krunoslava Borovca iz ravnateljstva policije koji je danas izvijestio da istragom nisu ustvrđeni elementi kaznenoga djela. 'One su žrtve bez obzira za iznos postupka. Tko ima pravo manipulirati njima? Koristiti ih? Iskorištavati njihovu ranjivost? Ta djeca su došla u ustanovu iz različitih životnih situacija, one imaju pravo na skrb i zaštitu. Tko je taj tko ima pravo zloupotrebljavati ih i činiti sve da se tako osjećaju? Činjenica je da su izmanipulirane, tko se drznuo učiniti to? 'Ne vjerujem da tu nema elemenata kaznenog djela. Što je s klevetom, uznemiravanjem javnosti? Ono što mnogi ne znaju, a oni koji ih iskorištavaju jako dobro znaju, jest da one imaju mogućnost nakon punoljetnosti prijaviti seksualni delikt i zatražiti da se provede istraga', rekla je pravobraniteljica.

Gost emisije bio je i novinar Drago Hedl koji je izašao s pričom u javnost te tvrdi da njegov izvor nije bio danas uhićeni 54-godišnjak kojemu je sin štićenik Doma u Osijeku, već da je u desetak dana obavio razgovore sa 40-ak osoba. On smatra da policija nešto zataškava s obzirom na to da je istraga završena u dva dana. 'Policija tvrdi da sam ja izmanipuliran od osobe koja je tjerala djevojčice da pišu pismo, a od te osobe nijednu informaciju nisam koristio, poslužila mi je samo da kontaktiram s ljudima.'

Krunoslav Borovec na kraju je zaključio da ova emisija može naštetiti djeci u domovima rekavši da 'put te djece nije samo prostitucija i droga, nego treba razmišljati o načinima kako da im se pomogne i da ih se zaštiti'.