NOVI ŠAMAR HHO-U

Helena Puljiz vratila nagradu Aleksandra Zec

11.12.2008 u 16:23

Bionic
Reading

Novinarka Helena Puljiz vratila je povelju Aleksandra Zec koju joj je Hrvatski helsinški odbor dodijelio 2004. zbog toga što je HHO ove godine nagradu Miko Tripalo dodijelio državnom odvjetniku Mladenu Bajiću

Podsjećamo, Puljizovoj je 2004. dodijeljena povelja Aleksandra Zec zbog, kako je tada obrazložio Žarko Puhovski, 'djelovanja u korist općeg dobra izazvanog kršenjem ljudskih prava'. Helenu Puljiz su te godine pet sati ispitivali djelatnici POA-e, u namjeri da doznaju informacije o Željku Bagiću, novinaru i bivšem suradniku predsjednika Mesića, nakon čega je Puljizova zatražila preispitivanje rada Protuobavještajne agencije.

Dan nakon dodjele HHO-ove nagrade za doprinos zaštiti ljudskih prava Miko Tripalo glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću Helena Puljiz se obratila javnosti pismom u kojemu je obrazložila čin vraćanja nagrade Aleksandra Zec. Isto pismo je uputila i predsjedniku HHO-a Ivi Bancu, a u njemu stoji:

'Povelju Aleksandra Zec odlučila sam HHO-u vratiti ponukana činjenicom da je HHO nagradu Miko Tripalo, koja se dodjeljuje za izniman 'doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava u Hrvatskoj, a koji nadilaze profesionalne obveze i uobičajene standarde', ove godine dodijelio glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. Na osobnom sam se slučaju nažalost osvjedočila da se glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ne zalaže za zaštitu i promicanje ljudskih prava ni onoliko koliko mu to nalažu zakon i dužnost, a kamoli iznad toga.

Kao obrazloženje ove tvrdnje navodim činjenicu da glavni državni odvjetnik Mladen Bajić više od tri godine u mom slučaju povrede ljudskih prava nije pokretao postupke. A bio je to dužan činiti temeljem zaključaka dvaju saborskih odbora koji su proslijeđeni DORH-u na postupanje.

Podsjećam, saborsko Vijeće za nadzor sigurnosnih službi i Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost su u lipnju 2005. godine proslijedili državnom odvjetniku Mladenu Bajiću moj predmet nakon što su zaključili da je Protuobavještajna agencija prekršila svoje zakonske ovlasti i moja Ustavom zajamčena temeljna ljudska prava. Odbor za unutarnju politiku zaključio je tada i da postoje elementi kaznenog djela zloporabe službenih ovlasti i nesavjesnog rada u službi.

Da apsurd bude veći, u privatnom sudskom postupku koji vodim protiv države, a koji sam pokrenula upravo zbog nepostupanja Državnog odvjetništva RH, isto Državno odvjetništvo pojavljuje se kao zastupnik suprotne strane u postupku.

Dodjela nagrade HHO-a za izniman doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću za mene znači da je ta organizacija, čije sam priznanje 2004. primila počašćena podrškom ugledne organizacije za zaštitu ljudskih prava, danas bitno promijenila shvaćanje ljudskih prava i stoga HHO-ovu povelju ne želim, niti mogu zadržati', zaključuje Helena Puljiz u svom obraćanju javnosti.