POKOPALE IH TUŽBE

Amnesty International Hrvatska otišao u stečaj

13.04.2013 u 12:06

Bionic
Reading

Nad Amnesty Internationalom Hrvatska (AIH) zagrebački Trgovački sud otvorio je stečajni postupak koji je u prosincu prošle godine predložila direktorica Sanja Freiberger navodeći da organizacija ostaje bez izvora financiranja te neće moći ispuniti obveze po dospijeću

U Hrvatskoj, gdje je djelovala od 1993. godine, ova udruga za zaštitu i promicanju ljudskih prava financirala se od inozemnog donatora – krovne organizacije Amnesty International te članarina članova i podupiratelja kojih je bilo oko 3700. Za zaposlene je godišnja članarina iznosila 120 kuna, a za nezaposlene i umirovljenike 60 kuna.

Budući da nema dugoročnih obveza, a njezine kratkoročne obveze prema knjigovodstvenoj evidenciji iznose 84 tisuće kuna, dok na računu ima 128 tisuća kuna, AIH bi vjerojatno mogao nastaviti i dalje djelovati da nije bilo pravnih i financijskih problema uslijed postupaka pokrenutih 2009. od bivših zaposlenika AIH-a Edina Tuzlaka i Milene Beader.

Upravo zbog tih tužbi i s njima povezanih značajnih financijskih obveza, odnosno nerješavanja radnih sporova koji su se pokušali i mirno riješiti, međunarodno tajništvo Amnesty Internationala odlučilo je da AIH-u neće davati bespovratna sredstva za ovu godinu.

Takvu odluku donijelo je u prosincu prošle godine i od tada su prestale sve aktivnosti AIH-a koji je, uz direktoricu Sanju Freiberger, imala dva zaposlenika, a odlukom suda vraćen je na rad i Edin Tuzlak.

U poslovnim knjigama za 2012. nisu izvršena rezerviranja na ime parničnih postupaka i sudskih troškova, a prelaze imovinu društva pa je evidentna i prezaduženost društva, stoji u rješenju o otvaranju stečajnog postupka koje je donijeto 9. travnja.

Ispitno ročište određeno je za 10. lipanja, a istog dana odlučivat će se i o daljnjem tijeku stečajnog postupka.