JANDROKOVIĆ S MAMBERTIJEM

Vatikan za brzi ulazak Hrvatske u EU

16.06.2009 u 15:54

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Gordan Jandroković sastao se u utorak u Rimu s tajnikom Svete Stolice za odnose s državama, nadbiskupom Dominiqueom Mambertijem koji je dao je punu potporu brzom ulasku Hrvatske u EU, priopćio je MVPEI

ZAGREB - Jandroković je Mambertiju zahvalio na razumijevanju i potpori Svete Stolice punopravnom članstvu Hrvatske u Uniji, kao i tradicionalnom prijateljstvu dviju zemalja.

Po priopćenju, šef hrvatske diplomacije naglasio je da Hrvatska želi postati ravnopravni član velike europske obitelji kojoj može podariti svoje kulturne, duhovne i vjerske tradicije i vrijednosti.

Hrvatska je i kao članica NATO-a i nestalna članica Vijeća sigurnosti u potpunosti predana europskim vrijednostima i demokratskim načelima te je odlučna nastaviti s promicanjem mira i tolerancije u susjedstvu i šire, dodao je Jandroković.

Visoki dužnosnici razmotrili su i aktualnu situaciju u jugoistočnoj Europi, pri ćemu je Jandroković naglasio da Hrvatska unaprjeđivanjem dobrosusjedske suradnje želi pridonijeti dugoročnoj stabilnosti i sigurnosti regije, stoji u priopćenju.

Boravak u Vatikanu ministar Jandroković iskoristio je i za obilazak Bazilike sv. Petra i tom je prigodom položio vijenac na grob pape Ivana Pavla II.

Tijekom dana susreo se i s hrvatskim dužnosnicima pri Svetoj Stolici - nadbiskupom mons. Nikolom Eterovićem, glavnim tajnikom Biskupske sinode, mons. Petrom Rajičem, posebnim papinim prelatom iz Prefekture papinske kuće i mons. Jurjem Bogdanom, rektorom hrvatskog Papinskog zavoda sv. Jeronima, navodi se u priopćenju MVPEI-a.