IZBJEGAVANJE SUKOBA INTERESA

Kerum prebacio tvrtke na sestrinu vjenčanu kumu

16.06.2009 u 12:59

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Željko Kerum, prema pisanju Večernjeg lista, prenio svoje vlasničke udjele na odvjetnički ured Radojke Jeločnik. Bivša sutkinja građanskog odjela splitskog Općinskog suda posljednjih 13 godina ima samostalni odvjetnički ured, a prije nego što je Kerumove sporove preuzeo Miroslav Šarić, bila je i odvjetnica sadašnjeg splitskog gradonačelnika. Jeločnik je s Kerumom vezana i preko sestre Nevenke, kojoj je bila vjenčana kuma

Željko Kerum u gradonačelničkoj je stolici grada Splita nešto više od dva tjedna, a o njegovu mandatu i pričama koje ga okružuju već bi se bez problema mogla napisati cijela knjiga. Javnost je najviše bila zainteresirana za priču o Kerumovom poslovnom carstvu i mogućem sukobu interesa novog splitskog gradonačelnika.

Kao što je poznato, Kerum, kao ni svaki drugi javni dužnosnik, ne bi smio biti vlasnik više od 0,5 posto udjela ni u jednoj tvrtki. Kako zakon o sprečavanju sukoba interesa nije dovoljno precizan kada se radi gradonačelnicima i načelnicima, Kerum do danas još nije prekršio zakon niti je službeno u sukobu interesa, a prema svemu sudeći, neće ni biti jer je, kako navodi u današnjem broju Večernji list, prenio svoje vlasničke udjele na odvjetnički ured splitske odvjetnice Radojke Jeločnik

Bivša sutkinja građanskog odjela splitskog Općinskog suda posljednjih 13 godina ima samostalni odvjetnički ured, a prije nego što je Kerumove sporove preuzeo Miroslav Šarić, bila je i odvjetnica sadašnjeg splitskog gradonačelnika. Jeločnik je u svojoj karijeri zastupala Gorana i Srđana Ivaniševića te hotele Brela i Tučepi.

Kerum i Jeločnik trebali bi za koji dan i službeno urediti sve pravne odnose, pa će Kerum sigurno ispoštovati zakon koji predviđa rok od 30 dana nakon preuzimanja dužnosti za prijenos svih vlasničkih udjela.

Osim poslovnih odnosa, Keruma i Radojku Jeločnik veže i dugogodišnje prijateljstvo. Bili su susjedi u splitskoj četvrti Brda, a Radojka Jeločnik je čak bila i vjenčana kuma Kerumovoj sestri Nevenki Bečić. Dakle, iako je Kerum prenio udjele u svojim tvrtkama na odvjetnički ured, s obzirom na njegov odnos s odvjetnicom Jeločnik, pitanje o tome tko će odlučivati o poslovima u tim tvrtkama i dalje ostaje otvoreno. Nema sumnje da će sve Kerumove odluke i svaki potpisani dokument biti dobro analizirani kako od medija, tako i od njegovih glasača.

Već nekoliko puta novi je splitski gradonačelnik ponovio da on ne može biti u sukobu interesa jer ne može biti u sukobu sa samim sobom, ali neke njegove odluke sigurno bi mogle ići na korist njegovim tvrtkama. Tako je Kerum već morao odustati od gradnje POS-ovih stanova na njegovu zemljištu u luci Lora jer su mnogi u tome vidjeli i više nego jasan primjer sukoba interesa.