JOVANOVIĆEVA ZEMLJA ZNANJA

Srednja škola postaje obavezna!

10.04.2013 u 12:05

Bionic
Reading

Nakon obavezne predškole, u hrvatskom obrazovnom sustavu i srednjoškolsko će obrazovanje postati obavezno, a takvu odluku ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović obrazlaže činjenicom da svakom hrvatskom djetetu treba pružiti iste mogućnosti, odnosno besplatno i obavezno obrazovanje do stjecanja prve kvalifikacije, otkriva Novi list

'U tijeku je izrada nove strategije odgoja, obrazovanja, znanosti i tehnologije koja bi trebala biti gotova do 1. srpnja odnosno do ulaska Hrvatske u EU. Strategija će dati konkretne prijedloge o potpuno novom ustroju obrazovanja, a ono što želimo je da omogućimo svakom učeniku stjecanje prve kvalifikacije, nevažno je li riječ o trogodišnjem ili četverogodišnjem srednjoškolskom obrazovanju. U tom kontekstu moramo učenicima omogućiti besplatno školovanje', ističe ministar za riječki dnevnik

Na pitanje znači li to da će za one koji izađu iz srednjoškolskog sustava kada postane obavezan slijediti sankcije odgovara da sankcije nisu prioritet, ali ako je nešto obavezno, onda je jasno da se mora poštovati.

Kao jedan od razloga postavljanja srednjoškolskog obrazovanja u okvire obaveznosti isticano je veliko 'osipanje' srednjoškolaca. Međutim, ministar Jovanović ističe da napuštanje hrvatskog srednjoškolskog sustava nije masovno, već je naprotiv najniže u Europi.

'U Hrvatskoj to 'osipanje' iznosi svega dva posto, a cilj zemalja EU-a je da se izlazak učenika iz srednjoškolskog obrazovanja spusti ispod deset posto. Naime, europski je prosjek napuštanja srednje škole prije stjecanja kvalifikacije deset posto. Među europskim zemljama u tom pogledu prednjači Španjolska, a upravo je španjolski ministar obrazovanja zatražio sastanak da bi vidio naša iskustva po tom pitanju', navodi ministar.

Dodajući da za uvođenje obaveznog srednjoškolskog obrazovanja postoje i ustavne pretpostavke, jer u hrvatskom Ustavu piše da je obavezno obrazovanje do prve kvalifikacije besplatno, Jovanović zaključuje da je nakon izrade nove strategije odgoja i obrazovanja obavezna srednja škola sasvim izvjesna.