ODVJETNIK OLUJIĆ UPOZORAVA

Hoćete li isključiti Kosor iz HDZ-a ili ne?

09.04.2013 u 13:26

Bionic
Reading

Odvjetnik bivše predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, Krunislav Olujić, upozorio je da predsjedništvo HDZ-a unatoč odredbama o nužnosti žurnog postupanja još nije odlučilo o prizivu na odluku Visokog časnog suda kojom je Kosor jednoglasno isključena iz stranke na čijem je čelu bila gotovo tri godine.

Odgovor Olujiću

U HDZ-u smatraju da nisu prekršili statut time što predsjedništvo nije donijelo odluku o isključenju Jadranke Kosor. Naime, prema statutu rok za donošenje odluke je 3 mjeseca. Stranka je sada, objašnjavaju u HDZ-u, u kampanji i time se bavila na prošloj sjednici Predsjedništva.

Olujić smatra da je takvo postupanje predsjedništva HDZ-a, kao drugostupanjskog tijela, u suprotnosti sa stranačkim Statutom i Postupovnikom o radu časnih sudova HDZ-a koji propisuju nužnost žurnog postupanja svih tijela stegovnog postupka. Također, ističe da je neriješen status Jadranke Kosor neprimjen političkoj stranci koja promiče načela unutarstranačke demokracije i demokratskog višestranačja.

U pismu medijima podsjeća i da je statutarna posljedica provođenja stegovnog postupka 'mirovanje članskih prava', odnosno 'suspenzija svih prava kao članice, zastupnice Hrvatskog sabora i središnjih tijela, prije svega Kluba zastupnika HDZ-a'.

Peteročlano Vijeće Visokog časnog suda HDZ-a jednoglasno je 1. ožujka odlučilo o bezuvjetnom isključenju Jadranke Kosor iz HDZ-a i tako ispunilo najavu izrečenu u Gradskom odboru stranke da joj za opomenu treba 'skinuti glavu'.

Predsjednik Vijeća Florijan Boras obrazložio je da je Jadranka Kosor javnim istupima dovodila u pitanje HDZ-ova tijela i ustrojstvo. Kako odluka nije konačna Kosor se na nju žalila predsjedništvu stranke koje još nije donijelo drugostupanjsku odluku.

Tjednik Globus prošlog tjedna je objavio tekst o sumnjama HDZ-ovaca u šefa Tomislava Karamarka, budući da im se rejting iz mjeseca u mjesec sve više srozava, a stranka umjesto hrvatskom stvarnošću bavi se dalekom prošlošću. Između ostalog u tekstu su neimenovani izvori iz stranke novinaru Globusa otkrili kako je proces odlučivanja o isključivanju Jadranke Kosor odgođen za razdoblje nakon izbora za Europski parlament. 'Ako prođemo dobro na tim izborima, dakle, ako od 12 dobijemo barem pet mjesta, Kosor ćemo isključiti odmah nakon izbora. Ako prođemo lošije, Karamarko će nastaviti kalkulirati što s bivšom šeficom stranke', ispričao je HDZ-ov izvor Globusu.