POTEZ UDRUGE RESTORATERA

Zakon o zabrani pušenja na Ustavnom sudu

16.06.2009 u 09:37

Bionic
Reading

'Zakon koji svugdje zabranjuje pušenje jedan je od najstrožih u Europi i sigurno uopće nije uzeo u obzir posljedice, koje su za tisuće ugostitelja i vlasnika restorana i konoba katastrofalne, pa stoga tražimo da nas Ustavni sud zaštiti', kaže predsjednik Udruge restoratera Miro Folnegović-Hulec

Za ugostitelje stvar je jednostavna: oni i njihovi zaposlenici žrtve su zakona koji je, kažu, bez ikakvih analiza i priprema po hitnom postupku donijela Vlada, na inicijativu ministra zdravstva Darka Milinovića i uz potporu jakog hadezeovca Andrije Hebranga.

Folnegović-Hulec kaže da ugostitelji u pravnu bitku ulaze bez ikakvih kalkulacija jer im je ugrožena egzistencija. 'Zbog zakona, istina, uz pomoć recesije, promet u lokalima bez terasa smanjen je čak 70 posto', tvrde ugostitelji kojima gori pod petama, piše Večernji list.

Stoga su opunomoćili odvjetnicu Ivanu Stigleitner Gotovac, koja je Ustavnom sudu RH poslala Prijedlog za ocjenu suglasnosti zakona s Ustavom. 'Restorateri smatraju da je novi zakon o (ne)pušenju povrijedio nekoliko ustavnih prava hrvatskih građana. Povrijeđen je članak 14. koji regulira osobna prava i slobode te 49. jer se ne osigurava jednak pravni položaj svih poduzetnika na tržištu, a malim poduzetnicima u potpunosti se onemogućuje rad', kaže odvjetnica Stigleitner.