'NITKO NIJE NEZAMJENJIV'

Primorac želi ostavku, Sanader ga ne pušta

16.06.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Nakon što je tjednik Nacional u današnjem broju na naslovnici objavio vijest o ostavci ministra Dragana Primorca, hrvatski premijer Ivo Sanader potvrdio je kako Primorac ostaje u Vladi

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader rekao je danas da ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac nije podnio ostavku, odgovarajući na novinarski upit hoće li, kako navode neki mediji, ministar Primorac uskoro otići iz Vlade.

Zaključak je da 'idemo dalje', izjavio je premijer Sanader nakon svečanosti dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu Branku Lustigu. Ministar Primorac, koji je također bio na svečanosti, izjavio je da će s premijerom 'o svim detaljima razgovarati kasnije'.

'S premijerom moram razgovarati, to ja znak prve pristojnosti zbog svega što je učinio za mene osobno, a s druge strane znate da nitko nije nezamjenjiv', istaknuo je Primorac. Dodao je da nije bilo premijera Sanadera nikada ne bi ušao u Vladu prije šest godina i ne bi se dogodili pomaci u obrazovanju. Država ide ka stvaranju temelja za društvo znanja i to je ponos hrvatske države nakon svih ovih godina, rekao je Primorac.

Tjednik Nacional je pisao kako se Primorac želi vratiti svojoj znanstvenoj karijeri jer ne želi ulaziti u političke bitke koje uskoro očekuju Hrvatsku. Dobio je nekoliko atraktivnih poziva za nastavak svoje sveučilišne pa i političke karijere, ali u inozemstvu. Primorac će se, kako kažu, povući još ovoga ljeta i uskoro premijeru Ivi Sanaderu predati svoju ostavku na mjesto ministra znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Tako će postati i prvi hrvatski ministar koji je dao ostavku, i to u trenutku kad je bio na vrhuncu karijere, a odreći će se i zastupničkog mjesta u Saboru.
 
Ta informacija tim više iznenađuje kad se zna da je u posljednje doba njegovo ime bilo na raznim političkim križaljkama, ponajprije onoj oko idućih predsjedničkih izbora. Spekuliralo se sve do nedavno da bi on mogao biti jedan od najizglednijih HDZ-ovih kandidata za to mjesto ako se za njega ne odluči premijer Sanader.

Takve spekulacije temeljile su se na značajnoj popularnosti koju je Primorac uživao među hrvatskim biračima. Dapče, prema velikom istraživanju koje je krajem 2007. za Međunarodni republikanski institut (IRI) provela agencija Puls, čak 31 posto ispitanih je Dragana Primorca ocijenilo kao najuspješnijeg ministra u Sanaderovoj vladi. Uz to, istraživanje je pokazalo kako je imidž Primorca kao uspješnog i popularnog ministra bio jednako raširen među biračima HDZ-a i simpatizerima oporbenih stranaka.

U to vrijeme, piše Nacional, mnogi unutar HDZ-a smatrali su da je to odlična podloga za predsjedničku kandidaturu, ali se o toj mogućnosti tek šaputalo jer je poznato da se nitko u stranci ne usudi glasno govoriti o pozicijama ako se u istom kontekstu spominje i šef HDZ-a, premijer Ivo Sanader. Kako je sada već izvjesno da će Sanader, kako neki tvrde, već do kolovoza objaviti svoju namjeru o kandidaturi, svakom onom u HDZ-u koji je pomišljao da se sam okuša u toj bitci jasno je da od toga nema ništa. Primorac to nikad nije komentirao i sam vjerojatno svjestan činjenice da poput drugih u HDZ-u nema što reći dok se ne izjasni njegov šef. Iako to još nije službeno učinjeno, sve upućuje da premijer već naveliko, iako tiho, radi na pripremama za kandidaturu.