VESELICA U HERCEGOVINI

Šef osječkih policajaca bio na Glavaševoj fešti?

16.06.2009 u 09:28

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova provjerava informaciju da je jedan od načelnika u Policijskoj upravi osječkoj boravio u Tomislavgradu na proslavi u čast Branimira Glavaša, bjegunca i nepravomoćno osuđenog za ratni zločin

To je u ponedjeljak za Jutarnji list potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko. Informacije dobivene iz nekoliko izvora govore da je Tomislav Bilandžić, načelnik temeljne policije u PU osječkoj, boravio na području Tomislavgrada 13. lipnja, u vrijeme kada se u tom bosanskohercegovačkom gradu održavalo Glavaševo slavlje.

Jedino je neizvjesno je li bio na samom Glavaševu skupu ili se držao po strani kako ga ne bi uočili. Bilandžić se najvjerojatnije susreo s čelnicima HDSSB-a u diskretnijim okolnostima, jer je otprije u dobrim odnosima s Branimirom Glavašem, dok je s Krešimirom Bubalom, gradonačelnikom Osijeka, kućni prijatelj.

Ako se te činjenice dokažu, napominje izvor blizak Vladi, to bi značilo kraj Bilandžićeve karijere u MUP-u, ali i velik skandal u policijskim redovima. Ravnatelj policije Vladimir Faber potvrdio je da su obavljene određene provjere u vezi s Bilandžićem. No, tvrdi, zasad nema dokaza da je načelnik temeljne policije u Osijeku doista bio na fešti Branimira Glavaša.

Bilandžić se navodno brani tvrdnjama da je večer proveo slaveći obljetnicu mature, a ne Glavaševu pobjedu na izborima u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Ravnatelj policije napominje da Bilandžić ima i svjedoke za svoj alibi.  Neki njegovi kolege iz PU osječke, međutim, tvrde da se nakon proslave mature Bilandžić uputio prema Splitu.

Prema nekim izvorima, Bilandžića se sumnjičilo i za odavanje podataka Branimiru Glavašu tijekom istrage o ratnim zločinima protiv srpskih civila u Osijeku. Te sumnje nikad nisu dokazane, kao ni informacije o tome da je načelnik osječke policije Tomislav Bilandžić posredno sudjelovao u organiziranju bijega Branimira Glavaša.