ZELENO SVJETLO ZAGREBU

Rehn odbacuje slovenske zahtjeve

16.06.2009 u 09:29

Bionic
Reading

Hrvatko-slovenski granični sukob se nastavlja, a po prvim informacijama, povjerenik za proširenje Olli Rehn nije prihvatio slovenske amandmane na prijedlog o arbitraži

Prema informacijama slovenske POP TV, pobjedu u ovoj rundi političkih pregovora ostvarila je Hrvatska. Tako će se granica na kopnu i moru rješavati odvojeno. Kod stavke 'dodir slovenskih teritorijalnih s međunarodnim vodama', Rehn je umjesto 'contact' napisao englesku riječ 'junction'. Odbijen je i slovenski zahtjev za načelo pravičnosti 'ex aeque et bono', a ostaje načelo dobrosusjedskih odnosa i 'equity'.

Slovenija je tražila da se sporazum prije deblokade ratificira u oba parlamenta, a Rehn smatra da je dovoljan potpis premijera. Jedino što je prihvaćeno jest sastav arbitražne komisije, a imena bi dogovorile obje strane, piše HRT.

Hrvatska i Slovenija ostale su pri svojim stajalištima glede prijedloga za rješenje graničnog prijepora i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora i dogovorile se da će nastaviti razgovore kako bi prije ili tijekom samita EU-a, potkraj ovoga tjedna, pronašle rješenje, izjavio je u u Luxembourgu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković

'Nismo došli do rješenja koje će riješiti granično pitanje i deblokirati hrvatske pregovore jer su i jedna i druga strana ostale na svojim pozicijama', rekao je Jandroković nakon sastanka s povjerenikom za proširenje i slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom. Uoči toga sastanka Rehn je o istom pitanju razgovarao s ministrima vanjskih poslova predsjedničke trojke (Francuske, Češke i Švedske).

'Povjerenik Rehn iznio je neka svoja kreativna promišljanja, međutim, dogovorili smo se da o tome nastavimo razgovarati u danima koji su pred nama i da pokušamo naći rješenje u europskom duhu, u skladu s europskim načelima, prije ili tijekom sastanka Europskog vijeća koji se održava u četvrtak ili petak', rekao je šef hrvatske diplomacije.

Na pitanje je li idućih nekoliko dana moguć sastanak hrvatskog premijera Ive Sanadera i slovenskoga Boruta Pahora, Jandroković je odgovorio: 'Vidjet ćemo, dogovorili smo se da ćemo razgovarati i da ćemo u danima koji su pred nama pokušati naći rješenje koje bi zadovoljilo i jednu i drugu stranu. '

Slovenski mediji ne izražavaju optimizam da bi do četvrtka ili petka, kada se u Bruxellesu opet sastaju Žbogar i Jandroković, moglo biti preokreta. Mediji, međutim, ističu da su dva dana za konzultacije u Ljubljani o novom prijedlogu možda premalo za postupak koji je u vezi s rješenjem tog pitanja u političku praksu uveo premijer Borut Pahor te da prijedlog sada trebaju detaljno proučiti slovenski stručnjaci za međunarodno pravo, vlada, parlament, a po svoj prilici i predsjednici političkih stranaka.

Olli Rehn je izjavio da će se najvjerojatnije u srijedu ponovno sastati s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije te istaknuo da sada postoje svi elementi da se hrvatsko-slovenski granični prijepor riješi u kontekstu summita EU-a koji se u četvrtak i petak održava u Bruxellesu.