BANDIĆ U WIKILEAKSU

'Kralj Zagreba, lukav političar, svačiji čovjek'

08.04.2013 u 22:55

Bionic
Reading

Američko veleposlanstvo u Zagrebu 4. ožujka 2009. godine napravilo je opsežan portret Milana Bandića. Dokument, pod naslovom 'Gradonačelnik Milan Bandić, kralj Zagreba', poslan je na jednu jedinu adresu - u središnju američku obavještajnu agenciju CIA-u. Dokument je sada dostupan na Wikileaksu piše Jutarnji list

Izvještaj je napravljen uoči izbora za gradonačelnika Zagreba 2009. Autor izvještaja tvrdi da je Bandić iskusan borac i da odlično stoji u anketama te da će ga teško biti pobijediti. Navodi da Bandić zapravo nema opasnog političkog takmaca u borbi za četvrti mandat, te da mu je jedini ozbiljniji protivnik mogao biti Radimir Čačić, ali on je izašao iz utrke. U izvještaju se napominje da je na ručku s američkim veleposlanikom Robertom Bradtkeom šef SDP-a Zoran Milanović rekao da će stranka financijski podržati Bandićevu kampanju za izbore.

Bandića opisuju kao svačijeg čovjeka (everyman), piše Jutarnji list

'Svakodnevno se fotografira s običnim ljudima, ženama, djecom. Odlazi na sve događaje - vjenčanja, otvorenja, dobrotvorne skupove, javna događanja. Svoje hercegovačke korijene iskorištava kako bi se približio zagrebačkim radnicima. Na događaju je 15-20 minuta, kaže nekoliko pozitivnih komentara, rukuje se, a potom odlazi na sljedeći događaj', opisuje način Bandićeva stjecanja popularnosti među građanima djelatnik američke ambasade.

Opisujući Bandićev privatni život, u depeši se navodi da se od supruge razveo 1996. samo formalno kako bi olakšao kupnju obiteljskog stana u Zagrebu koji bi im bio oduzet da su ostali u braku. 'Par je nastavio živjeti zajedno, a Bandić obično Vesnu predstavlja kao svoju ženu', navodi se.

U pažljivoj analizi navodi se kako političke protivnike Bandić anulira na način da im ponudi unosna radna mjesta u gradskoj administraciji. Kao primjer u izvještaju se navodi člana HSP-a Peru Kovačevića.

On je, tvrdi djelatnik američkog veleposlanstva, bio oštar Bandićev kritičar, a onda ga je Bandić zaposlio u Zagrebačkom holdingu.

Amerikancima također nije promaklo da je Bandić za svoju glasnogovornicu angažirao bivšu misicu Ivu Miju Erak.
Projekti pod kontrolom

Kad je riječ o o stilu Bandićeva vladanja, u dokumentu se navodi da njegovi kritičari tvrde kako gradonačelnik Gradom upravlja na autoritativan i tajnovit način, a glavne odluke donosi u krugu sebi lojalnih ljudi i mimo Gradske skupštine. U izvještaju se posebno naglašava da je Bandić osnivanjem Zagrebačkog holdinga osnovao vlastitu 'kvaziprivatnu investicijsku korporaciju Grada Zagreba'.

Više možete pročitati ovdje