VUKOVARSKI LEPTIRIĆI

Slikovnicom do pomoći djeci s posebnim potrebama

08.04.2013 u 10:53

Bionic
Reading

Udruga Vukovarski leptirići, koja okuplja roditelje djece s posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju, pokrenula je humanitarnu akciju za prikupljanje pomoći koja će omogućiti rehabilitaciju mališana s motoričkim i intelektualnim poteškoćama. Pripremili su slikovnicu namijenjenu najmlađima u kojoj im je na prikladan način objašnjeno kako se ponašati prema osobama s invaliditetom

Slikovnicu 'Leove priče o djetinjstvu', napisanu u obliku bontona za djecu kako bi naučila više o toleranciji i prihvaćanju različitosti, ali i s ciljem da jednog dana osobe s invaliditetom uvedu u društvo da žive skupa, a ne pored njih, izradile su odgojiteljica Ljiljana Ivković i prof. Anka Došen

'Svaka emocija i radost na licima djece i roditelja koje je država zakinula u mnogim stvarima je nešto vrijedno osobnih odricanja svakog od nas. U današnje vrijeme kad je život svima nepredvidiv, pa i onima koji se ničim ne izdvajaju od prosjeka, život obitelji djece s poteškoćama u razvoju još je zahtjevniji. Roditelji su, htjeli to ili ne, primorani promijeniti svoje poglede na život, prioritete i život u svakidašnjici. Odgovorni i neodgovorni prisjete nas se ili ne, pa zato roditelji snagom volje i posvećenošću djeci uspijevaju ostvariti vrijedne pomake', poručuje Viktorija Matin, predsjednica udruge Vukovarski leptirići

Podsjećajući kako udrugu čine 'i mali, ali veliki i hrabri borci s velikim motoričkim ili intelektualnim poteškoćama, koji predano vježbaju i rade, a sve kako bi ostvarili i najmanji napredak te na taj način došli do ostvarenja svojih punih potencijala', navodi i kako je 'svaki novi dan bitka za sebe'. Stoga su i pokrenuli humanitarnu akciju prodaje slikovnice 'Leove priče o prijateljstvu', a sve u cilju omogućavanja da njihova djeca imaju kvalitetan i kontinuiran rad na rehabilitaciji.

Leove priče o prijateljstvu

Podršku su im pružili Sandra Bagarić i Dječji vrtić 'Zapruđe' snimivši spot koji govori o prijateljstvu, toleranciji, ljubavi, zajedništvu, empatiji... Pjesma govori o tome kako svako dijete ima želju i potrebu imati prijatelja, čuti pjesmu, priču, smiješiti se, biti prihvaćen, socijalizirati se.

'To se postiže kvalitetnom i kontinuiranom rehabilitacijom jer se na taj način povećava sposobnost i kompetencija djece, a time i bolja i lakša integracija. Integracijom djece u redovne vrtiće senzibilizira se lokalna zajednica na osobe s invaliditetom', navodi Viktorija Matin.


Svatko tko želi pomoći Vukovarskim leptirićima slikovnicu može kupiti u knjižarama Tisak media centra u Zagrebu (Frankopanska, Gajeva, Importane pothodnik, Astoria i Arena), Zadru (Supernova), Šibeniku (Dalmare), Osijeku (Portanova), Karlovcu (Supernova), Slavonskom Brodu i Opatiji.

'Vjerujemo da ćemo uspjeti, a za to nam je potrebna pomoć dobrih ljudi i donacije kako bismo mogli nastaviti s radom. Odgovornima ostavljamo zadatak da počnu provoditi sve ono na što su se obvezali', zaključuje Viktorija Matin.