MISTERIJ NA PAGU

Dvadeset godina živio zatvoren u kući

15.06.2009 u 17:29

Bionic
Reading

Nakon godina raznoraznih nagađanja riješen je problem jednog Pažanina koji je više od 20 godina živio zatvoren u kući na glavnom Trgu Petra Krešimira u Pagu. U tom razdoblju o njemu su pisale brojne novine, pokušavali su ga fotografirati, čuti njegovu priču, ali sve je ostalo na pričama i nagađanjima o ne uvijek ugodnim razlozima zašto ne izlazi iz kuće

Neno M. rođen je 1966. godine u Pagu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Njegovi vršnjaci sjećaju ga se kao normalnog mladića koji je često govorio da više nema želju izlaziti van.

U to vrijeme Neno je živio sa svojom majkom i majčinom sestrom. Do 28. godine života ponekad je izlazio iz kuće, uglavnom navečer, a onda se potpuno povukao i zatvorio u kuću u središtu grada Paga. S okolinom je komunicirao ponekad, s prozora svoje kuće.

'Nekad su se klinci znali penjati u želji da ga vide, ali to im uglavnom nije uspijevalo, pa su čovjeka pustili na miru', rekla je jedna prolaznica za Jutarnji.hr. Misterij o kući sa sve češće zatvorenim prozorima riješen je prije nekoliko dana kad je Nenina teta nesretnim slučajem pala niz stepenice.

Susjedi su čuli zapomaganje, pritrčali joj u pomoć i postavili je na krevet. Činilo se da  je sve u redu, no nakon nekoliko dana ona je umrla. Po dolasku mrtvozornika na mjesto događaja utvrđeno je da Neno M. izgleda izuzetno neobično, s dugačkom neurednom bradom, dugim, nekoliko puta savijenim noktima, mršav i blijed, pa je uz pomoć nadležne stručne službe utvrđeno da ga je potrebno premjestiti u odgovarajuću ustanovu.

Prema pričama susjeda, njegova mama Marija s tim se složila.

'Ona ga je uredila i složila se s tim da ga odvedu. Sada joj je puno lakše jer ona se brinula za njih oboje i nije joj bilo lako. Znala je i da kruže svakakve priče. Posljednjih dana otvorila je sve prozore na kući i popriča normalno s nama', kažu susjedi gospođe Marije.

Njezinu kuću posljednjih dana ponovno su počeli opsjedati novinari, no čak i na napadna lupanja po vratima ona nije otvarala. Telefonski je tek poručila da moli da je se pusti na miru.

'Pisanja o tome da smo mi prisiljavale moga sina da ostane u kući nisu točna', samo je rekla. Tako je nakon više od 20 godina riješen misterij obiteljske kuće u centru grada Paga koja je kod mnogih izazivala jezu, piše Jutarnji list.