ČIJA JE BOLJA?

Političari pokazali čarape u humanitarne svrhe

04.04.2013 u 18:08

Bionic
Reading

Vladini dužnosnici na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem simbolično su podizanjem nogavica obilježili Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, uključivši se na taj način u kampanju 'Lend your leg'

Organizator obilježavanja u Zagrebu je Ured za razminiranje Vlade RH i Hrvatski centar za razminiranje (HCR), a nazočili su predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović te prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić i ministar branitelja Predrag Matić.

Predsjednik Josipović obišao je štand HCR-a te naglasio da je hrvatsko društvo osviješteno o opasnostima od mina, zaostalih nakon Domovinskog rata, ocijenivši 'da se puno posla napravilo'.

'Nažalost, najveći je problem novac i mi danas imamo još velika područja pod minama, ali mnogo se radi i rezultati su vidljivi', rekao je Josipović.

Očekuje da će se do iduće godine razminirati još jedna županija, dodavši da je realan cilj da se za nekoliko godina Hrvatska potpuno očisti od mina.

I premijer Zoran Milanović naglasio je da je borba protiv mina skup proces dodavši da je razminiranje primjer kako Hrvatska 'može integrirati znanje i iskustvo'.

Proces razminiranja dugo traje, potrebno je više novaca i nisam zadovoljan proračunom za razminiranje, rekao je Milanović dodavši da se 'svi moramo više potruditi'.

'To košta i traje godinama i godinama. I 2001. očekivalo se da će se Hrvatska očistiti od mina 2007. godine, ali to nije učinjeno', naglasio je predsjednik Vlade.

Prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić čestitala je djelatnicima u protuminskom djelovanju jer su uspjeli podići svijest o opasnostima od mina te zahvalila stranim veleposlanicima čije su zemlje materijalno pomogle u razminiranju Hrvatske.

'Već su korištena sredstva iz europskih fondova za razminiranje i sada se otvaraju dodatne mogućnosti. Ove godine bi Virovitičko-podravska županija trebala biti očišćena od mina, a nakon toga u planu je očistiti od mina Vukovarsko-srijemsku i Dubrovačko-neretvansku županiju', istaknula je i dodala da će to Hrvatskoj omogućiti da od EU traži sredstva 'za jedan od najvažnijih projekta - navodnjavanje poljoprivrednih površina'.

Ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec izvijestio je da je u 12 županija oko 680 četvornih kilometara minski sumnjivih površina. 'Procjenjujemo da se na tom minski sumnjivom području nalazi oko 74 tisuće raznih mina', dodao je i naglasio potrebu preventive i edukacije u smanjenju broja žrtava mina zaostalih nakon Domovinskog rata.

Razminiranje u Hrvatskoj nije samo trošak, naglašava, već je riječ prvenstveno o sigurnosti građana, ali i gospodarsko-razvojnom pitanju, naročito u poljoprivredi.

Djelatnici HCR-a na Cvjetnom trgu su građanima dijelili edukativne brošure o opasnostima od mina, izložen je i stroj za razminiranje na daljinsko upravljanje, a svečanosti su nazočili i pirotehničari te osobe koje su stradale od mina.

Od 1991. do danas u Hrvatskoj je stradalo 1975 osoba u 1352 minska incidenta, a na minski sumnjivim područjima smrtno je stradalo 509 osoba.

Opća skupština UN-a je u prosincu 2005. godine 4. travnja proglasila Međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.

Hrvatska je u prosincu 1997. potpisala, a Sabor 1998. ratificirao Konvenciju o zabrani uporabe, proizvodnje, uvoza, izvoza i skladištenja pješačkih mina poznatije kao Ottawska konvencija.