SASTANAK S JANDROKOVIĆEM I ŽBOGAROM

Rehn: 'Ovo je doista trenutak istine'

15.06.2009 u 10:44

Bionic
Reading

'Ovo je doista trenutak istine i moramo pokušati sve da bismo riješili hrvatsko-slovenski granični prijepor prije sastanka Europskog vijeća u četvrtak i petak', rekao je danas Olli Rehn prije početka sastanka s predsjedničkom trojkom EU-a u Luxembourgu

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn sastat će se s ministrima vanjskih poslova Hrvatske Gordanom Jandrokovićem i Slovenije Samuelom Žbogarom. Razgovarat će na rubu ministarskog sastanka EU-a, nakon što se Rehn susretne s ministrima predsjedničke trojke (Francuske, Češke, Švedske).

Slovenski ministar vanjskih poslova Žbogar izjavio je da od povjerenika Rehna očekuje neke nove ideje i prijedloge. Rekao je da je još realno da Hrvatska otvori ili zatvori nova poglavlja do kraja ovoga mjeseca, ali je i dodao da je teško danas očekivati veliki napredak.

Slovenska televizija objavila je sinoć u svome središnjem dnevniku da će Rehn ministrima vanjskih poslova Slovenije i Hrvatske predložiti popravljeni prijedlog sporazuma o arbitraži, koji bi trebao omogućiti deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora. Taj bi prijedlog trebao uzeti u obzir sadržaj slovenskih amandmana na njegov prijašnji prijedlog.

Neizvjesno je hoće li te izmjene biti dovoljne da zadovolje slovensku stranu, kako bi se hrvatski pristupni pregovori odmah odblokirali. Izmijenjeni Rehnov prijedlog, navodi Slovenska televizija prema svojim informacijama, trebao bi biti njegov posljednji pokušaj da se granično pitanje riješi arbitražom i da se odblokiraju hrvatski pristupni pregovori.Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković nije htio odgovoriti je li Hrvatska spremna prihvatiti neke manje promjene prijedloga povjerenika Ollija Rehna za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora prije nego što vidi slovenske prijedloge.

'Hrvatski sabor je prihvatio prijedlog u obliku u kojem je bio predložen. Amandmani koje je Slovenija predložila na prošlom sastanku nama su bili neprihvatljivi i neću komentirati ništa dok ne vidim ishod današnjeg sastanka', izjavio je Jandroković prije sastanka s povjerenikom Rehnom i slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom.

'Prije svega, mislim da je blokada nepotrebna i da bi do deblokade moglo doći odmah. To je stajalište koje Hrvatska zagovara od prvoga dana. Što se tiče današnjeg sastanka, očekujem da čujem kakvo je stajalište Slovenije. Hrvatska je prihvatila prijedlog povjerenika Rehna i trojke EU-a, vidjet ću što će danas Slovenija predložiti', rekao je Jandroković.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini izjavio je da je Rehnov prijedlog dobar temelj za rješavanje nastale situacije. 'Mislim da je došlo vrijeme za dogovor, jednostavno nije moguće nastaviti blokirati 12 poglavlja', izjavio je Frattini.

Povjerenik Rehn je u travnju predložio da se granični prijepor između Hrvatske i Slovenije riješi ad hoc arbitražom. Hrvatska je taj prijedlog prihvatila u predloženom obliku, dok je Slovenija njegovo prihvaćanje uvjetovala nizom amandmana.

Slovenija zbog graničnog spora i dalje blokira 12 poglavlja u pristupnim pregovorima Hrvatske i EU-a. Još pet članica blokira poglavlje Pravosuđe i temeljna ljudska prava.