Hrvatska ODLJEV MOZGOVA

Hrvatsku godišnje napusti oko tisuću visokoobrazovanih

  • Autor: tportal.hr
  • 15.6.2009 10:51:10
  • 15.6.2009 10:22:29

Najnovija studija Bečkog instituta o europskim migracijama pokazuje da je od 2000. do 2007. Hrvatsku napustilo 67.473 ljudi, što znači da oko 8.500 Hrvata godišnje bolji život potraži u nekoj od zemalja EU

Od toga je 12 posto onih s fakultetskom diplomom, odnosno oko 1.000 visokoobrazovanih stručnjaka. 58 posto njih ima srednju stručnu spremu, a 30 posto iseljenika je niže obrazovano.

'Hrvatska je navodno zemlja s visokom stopom emigracije visokoobrazovanih, no stvarno stanje je nepoznato jer je odljev mozgova još nedovoljno istražen problem', navodi se u analizi.

Goran Georgievski, diplomirani inženjer fizike iz Zagreba, dugo u Hrvatskoj nije mogao naći posao, iako je, kako kaže, bio spreman raditi sve. 2003. odlučio je sreću okušati u inozemstvu. I ubrzo je stigla. Dobio je posao u Institutu za istraživanje mora u Njemačkoj. Danas radi na katedri za meteorologiju sveučilišta Cottbus. Vrlo je zadovoljan uvjetima, kolegama i plaćom. No ne isključuje mogućnost povratka u Hrvatsku.

Kako kaže Silva Mežnarić, znanstvena savjetnica u Institutu za migracije, prema njihovim anketama, četvrtina studenata želi nastaviti karijeru u inozemstvu, a polovina njih to i realizira, piše Jutarnji list.

'Posljednjih godina, zahvaljujući naporima Ministarstva znanosti i obrazovanja, manje se može govoriti o odljevu mozgova, a više o cirkulaciji visokoobrazovanog kadra. To znači da se smislenom politikom nastoji angažirati mlade znanstvenike da rade na različitim europskim projektima. Mi postajemo partneri, a ne sluge', ističe Silva Mežnarić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još