VATRENI UVOD U THOMPSONOV KONCERT

Bombaš iz Pazina stari je policijski znanac

11.12.2008 u 09:05

Bionic
Reading

Bombaš, Vilim Bon (59) iz Pazina, koji je ozlijeđen nakon što je jutros postavio eksplozivnu napravu u Boćarski dom, prevezen je u pulsku bolnicu, gdje ga čuva policija, i izvan je životne opasnosti

Eksplozivna naprava eksplodirala je jutros oko 4.15 sati u Boćarskom domu u središtu Pazina, u ulici Pod lipom, samo devet dana uoči rasprodanog Thompsonovog koncerta.

Budući da se pored zgrade nalazi policijska postaja, nakon eksplozije policajac je istrčao i vidio krvavog muškarca kraj zgrade. U eksploziji je Bon i sam ozlijeđen, te je prebačen na liječenje u pulsku Opću bolnicu. Oštećeno mu je plućno krilo, ima dominantne ozljede prsnog koša i površinske ozljede glave, ali se ne nalazi u životnoj opasnosti. Smješten je na odjelu kirurgije i pod policijskim je nadzorom.

Sam Bon veliki je obožavatelj Thompsona, pa se pretpostavljaja da se na ovaj čin odlučio zbog moguće zabrane koncerta jer Boćarski dom prema ne ispunjava uvjete za održavanje jednog ovakvog događaja.

Vilim Bon od prije je pozbnat policiji. Prema pisanju Slobodne Dalmacije bombaš je pola života proveo u hrvatskim i talijanskim zatvorima. 70-tih godina prošlog stoljeća sudjelovao u pljačkačkim pohodima po istarskim bankama. Banda koje je bio član krala je i mumije po istarskim crkvama, a provalili su i u Franjevački samostan u Pazinu i ukrali vrijedne freske.

Sredinom 70-tih godina uhićen je i u zatvoru je proveo 12-13 godina, sve do raspada Jugoslavije. Bio je osumnjičen i da je 1993. godine u zrak digao Hrvatsku pticu iznad Limskog kanala, no to mu nedjelo policija nije uspjela dokazati, iako počinitelj dizanja u zrak Hrvatske ptice nikad nije pronađen.

Jedno je vrijeme živio i u Italiji. U Trstu je uhićen zbog šverca droge i u talijanskim zatvorima je proveo pet godina. Nakon što je odslužio zatvor u Italiji ponovno se vratio u Pazin i po svemu sudeći nastavio sa starom praksom.

Tako je bio osumnjičen, ali ne i osuđen, da je prije par godina pružao logističku potporu pljačkačima poslovnica Istarske banke u Žminju i Taru.

Policija je još uvijek na mjestu događaja i očevid je u tijeku. Pretpostavlja se da je bombaš planirao postavljanje više naprava, ali kako na vrijeme nije uspio pobjeći i zahvatila ga je jedna od eksplozija.

Na izvanrednoj konferenciji za medije gradonačelnik Pazina Neven Rimanić ustvrdio da dvorana Boćarskog doma ne odgovara uvjetima za održavanje koncerta te da Marko Perković Thompson u toj dvorani sigurno neće nastupiti.

Kako saznaje RegionalExpress, inspekcija je potvrdila da se u slučaju Boćarskog doma radi o objektu koji je namijenjen za održavanje sportskih manifestacija te da za organizaciju takvog koncerta nedostaju još dva izlaza. 

Ovakve eksplozije u Pazinu nije bilo od 2. svjetskog rata.