PETORICA UHIĆENIH

Protivnici Gay Pridea vikali: Ubij, ubij pedera!

13.06.2009 u 17:34

Bionic
Reading

U organizaciji marginalne Hrvatske čiste stranke prava i udruge Hrvatski nacionalisti održan je antigay prosvjed na zagrebačkom središnjem Trgu bana Jelačića, na kojem se okupilo svega pedesetak istomišljenika koji smatraju da je gay parada 'sramota našeg grada' i da 'pedere treba u logore'

Pedesetak sudionika antigay prosvjeda okićenih transparentima 'Natalitet opada', 'Šime te nije volio', 'Gay parada sramota našeg grada' i 'Danas homoseksualci, a sutra pedofili' policija je ogradila na Jelačić placu, na malom prostoru između suvenirnice i sata.

Iako su organizatori antigay prosvjeda upozorili svoje istomiljenike da dostojanstveno dočekaju gay povorku kad bude prolazila Ilicom, oni su taj apel doživjeli na način da su sudionicima Zagreb Pridea počeli zviždati i vikati: 'Ubij, ubij pedera!' i: 'Pedere u logore!' Jedan desničar se zaletio prema gay povorci i izazvao naguravanje, no policija je odmah reagirala tako da je izbjegnut ozbiljniji incident.

Još su dvojica mlađahnih sudionika antigay prosvjeda pokušala krenuti za povorkom u Prašku ulicu, no interventni policajci su ih odmah zaustavili i priveli. Doznajemo da je policija privela još trojicu antigay prosvjednika. Sva petorica privedenih nalaze se obradi u Prvoj policijskoj postaji.

Predsjednik HČSP-a Josip Miljak poručio je da je nedopustivo 'daljnje širenje nemorala i paradiranje takvih skupina, naročito nakon što su od ove europeizirane vlasti dobili liberalniji zakon o suzbijanju diskriminacije nego što je to u mnogim europskim zemljama, pa čak i liberalniji nego što ga ima Nizozemska'.

Miljak je pozvao Vladu da pod hitnom postupku donese 'zakon o zabrani ovih nemoralnih parada' jer, ako ga ne donese, istaknuo je, time ignorira i krši Ustav i 'prava svih nas koji predstavljamo većinu'.

'Ako Vlada smatra da su ove parade moralne, pitamo ih što je to nemoral, što je sljedeće i čija su oni Vlada', kazao je Miljak. Ocijenio je da oni koji paradiraju ne spadaju u hrvatski nacionalni korpus. 'Mi Hrvati smo zdrava nacija', zaključio je Miljak. Desničari su organizirali antigay prosvjed kako bi, kako su rekli, upozorili na neprihvatljivost takvog ponašanja i vjeruju da imaju podršku velike većine zagrebačke i hrvatske javnosti.

Ako se osjećaju diskriminirano, oni mogu svoje probleme rješavati putem tog zakona. Međutim, oni to ne žele, oni žele i dalje maltretirati cjelokupnu javnost tim svojim problemima. Okupljenim istomišljenicima na Trgu još se obratio i mlađahni Kristijan Barišić iz Udruge Hrvatski nacionalisti.

On je na primjeru vijka i matice pokušao objasniti koliko je homoseksualni odnos neprirodan i da je jedino obitelj koju čine muž i žena svetinja. 'Ne mogu se dvije matice ili dva vijka držati zajedno, samo se vijak i matica mogu držati zajedno. Magneti - dva ista pola se odbijaju, dok se suprotni privlače. Što je najvažnije, oni svi imaju neki produkt, poput muža i žene, najsvetiji produkt u njihovu slučaju su djeca, dok dva muškarca ili dvije žene u ljubavnom odnosu nemaju produkta koji bi ih povezao, jedino čime ih Bog može nagraditi je AIDS', poručio je Barišić.

Usprkos pokušajima različitih nevladinih organizacija, SDP-a i pojedinaca, policija nije zabranila antigay prosvjed, odnosno nije uvažila prigovore da HČSP i Hrvatski nacionalisti svojim djelovanjem i skupom krše Ustav i potiču na nasilje te šire mržnju prema spolnim i ostalim manjinama.

Glasnogovornica zagrebačke policije Aleksandra Ljuba kazala je da je napravljena sigurnosna procjena te da je ocijenjeno da nema potrebe za zabranom antigay prosvjeda na Trgu bana Jelačića.

Pravni tim Iskoraka i Kontre te Ženska mreža Hrvatske izrazili su nezadovoljstvo radom PUZ-a te Ministarstva unutarnjih poslova ističući da je izostanak zabrane antigay prosvjeda, koji najavljuje fašizam u svom najgorem obliku, učinio Zagreb nesigurnim gradom za sve građane i građanke.

Kad su HČSP i Hrvatski nacionalisti najavili antigay prosvjed, otkrilo se da na njihovim internetskim forumima dominira govor mržnje, veličanje ustaštva i nacizma. Primjerice, udruga Hrvatski nacionalisti u pozivu na prosvjed putem interneta pozvala je 'sve nacionaliste, domoljube, ustaše, fašiste, nacional-socijaliste, skinheadse i ostale koji imaju hrabrosti' da se ujedine protiv homoseksualaca i 'svi zajedno uklone tu pošast'.

No, čim su mediji o tome počeli pisati, organizatori iz HČSP-a su se, valjda u strahu od zabrane prosvjeda, ogradili su se od takvog sadržaja. Zanimljivo je da se, nakon što je objavljena fotografija na kojoj predsjednik mladeži HČSP Frano Čirko pozdravlja ustaškim pozdravom, njegov lik prestao eksponirati u javnosti.

Predsjednik HČSP-a Miljak je putem medija odmah poručio da njegova stranka ne podržava nasilje te da se ograđuje od bilo kakvog nasilja ako se slučajno dogodi.

S druge strane, na stranicama udruge Hrvatski nacionalisti (www.hrvatskinacionalisti.org) ekipa i dalje veliča ustaše, Antu Pavelića, nacizam i Adolfa Hitlera, a zadržali su i svoj odjeljak na Stormfrontu – internetskoj zajednici koja veliča bijelu rasu, nacizam i šovinizam.

Iako su u policiji nekim medijima izjavili da, između ostalog, istražuju sadržaj stranice Hrvatski nacionalisti, do danas nije napravljeno ništa po tom pitanju, budući da zakonom zabranjeni ikonografski simboli, poput fašističkog znakovlja, i sadržaji kojim se veliča nacizam i ustaštvo i dalje su dostupni na internetu.

Sjetite se samo kako je policija promptno reagirala zaplijenivši računalo mladom Dubrovčaninu Nikši Klečku kad se na njegovoj Facebook grupi pojavila fotomontaža premijera Sanadera u nacističkoj uniformi.