CROBAROMETAR U OŽUJKU

Karamarko nezaustavljivo tone - najnepopularniji je političar

25.03.2013 u 19:42

Bionic
Reading

Ožujak je mjesec u kojem je pesimizam građana na najvećoj razini od dolaska nove vlasti, HDZ ima jedan od najlošijih stranačkih rejtinga, a Tomislav Karamarko je najnepopularniji političar, pokazalo je redovito istraživanje Crobarometar koje je za Novu TV provela agencija Ipsos puls

Po istraživanju, ukupno je 74 posto građana u ožujku ocijenilo kako zemlja ide lošim smjerom, njih samo 17,8 posto misli kako zemlja ide u dobrom smjeru, dok njih 8,2 posto nije znalo kamo ide Hrvatska. Takav je rezultat najveći do sada izraženi pesimizam među građanima otkako je kabinet Zorana Milanovića u Banskim dvorima.

Vlada i dalje svojim potezima ima stabilno lošu potporu, pa poteze Banskih dvora ne podržava 63,5 posto. Podržava ih 26,8 posto ispitanika, dok ne zna njih 9,6 posto. Sličan rezultat kad je potpora u pitanju zabilježen je i u veljači.

SDP i dalje uživa potporu od 26 posto birača, no HDZ je dodatno pao, pa sada ima potporu 17 posto birača, čemu je očito pridonijelo i izbacivanje Jadranke Kosor iz stranke. Na trećem mjestu su laburisti koji imaju 11,8 posto potpore birača, što je njihov najbolji rezultat do sada.

Svi ostali su ispod izbornog praga: HDSSB – 4,4 posto, HSS i Lista Ivana Grubišića su na četiri posto, HSP i HSP dr. Ante Starčević, dok su Blok umirovljenici i HNS zajedno na 2,4 posto potpore. Još dvije stranke iz Kukuriku koalicije su vrlo nisko kad je potpora ispitanika u pitanju - IDS i HSU imaju po 2,1 posto.


Kad je rejting političara u pitanju, lider HDZ-a Tomislav Karamarko ima najniži rejting otkako je došao na čelo stranke, pa o njemu pozitivno misli samo 13 posto birača, što mu je donijelo titulu najnepopularnijeg političara. U mjesec dana potpora mu je pala za sedam postotnih poena.

Iako je i rejting Zorana Milanovića najlošiji od dolaska na Markov trg, još uvijek ga podržava 39 posto ispitanih birača. Predsjednik Ivo Josipović i dalje je najpopularniji političar u Hrvatskoj, iako mu je blago pala popularnost, i ima potporu 76 posto građana.

Iza Josipovića su Dragutin Lesar – 54 posto, Ivan Grubišić – 53 posto te Josip Leko – 48 posto. Iza Milanovića (39 posto) ostali su Ruža Tomašić, Silvano Hrelja, Ivan Jakovčić, Vladimir Šišljagić, Milorad Pupovac, Branko Hrg te na začelju Tomislav Karamarko

Zanimljiv podatak, kako donosi istraživanje koje je za Novu TV na uzorku od 971 ispitanika provela agencija Ipsos puls, jest i ozbiljan problem za Karamarka koji, prvi put od preuzimanja HDZ-a, nema potporu većine birača iz redova HDZ-a. Naime, 47 posto HDZ-ovaca ima pozitivan dojam o stranačkom predsjedniku.

Kad je školsko ocjenjivanje triju institucija u pitanju, predsjednik Ivo Josipović dobio je 3,29, Vlada 2,29, dok je Hrvatski sabor ostao na 1,96.